U Kuvajtu žene prvi put ušle u parlament

Izvor: Blic, Beta, 17.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kuvajtu žene prvi put ušle u parlament



Rola Dašti - jedna od četiri žene

u kuvajtskom parlamentu

U Kuvajtu će u nacionalnom parlamentu prvi put među 50 poslanika sedeti i četiri žene, pokazuju danas objavljeni rezultati parlamentarnih izbora u toj konzervativnoj zemlji u Persijskom zalivu, javile su agencije.


Žene su u Kuvajtu 2005. godine dobile pravo da glasaju i da budu birane za poslanike, ali do sada nikada nisu uspele da se uđu u parlament. Rezultate parlamentarnih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održanih u subotu saopštile su sudije na državnoj televiziji. Kuvajt, kao jedna od malobrojnih demokratskih država u regionu, nastoji da pruži što veća politička prava svojim građanima. Neki analitičari ipak, smatraju da na političku i ekonomsku stabilnost zemlje loše utiču stalni sukobi između snažnog parlamenta i vladajuće emiratske porodice. Jučerašnji izbori usledili su upravo nakon još jednog u nizu sukoba između parlamenta i kuvajtskog emira koji je bio primoran da raspusti parlament, i drugi put u poslednjih godinu dana raspiše izbore.

Jedna od izabranih žena u parlamentu ujedno je bila i prva žena ministar u kuvajtskoj vladi, dok su među ostale tri jedna aktivistkinja za ženska prava i dve profesorke.

Izbori su pokazali i da su muslimanski fundamentalisti izgubili na poverenju kod birača. Oni su na jučerašnjim izborima osvojili 16 poslaničkih mesta, dok su u prethodnom sazivu imali 24. Političke partije u Kuvajtu zvanično nisu priznate. Kandidati pripadaju političkim grupama ili se samostalno kandiduju, ili su pak, plemenski predstavnici.

U Kuvajtu, koji raspolaže sa 10 odsto svetskih rezervi nafte i ima dnevnu proizvodnju od 2,2 miliona barela, živi 3,44 miliona stanovnika, među kojima je 2,35 miliona stranaca koji nemaju pravo da glasaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.