Izvor: RuskaRec.ru, 05.Avg.2017, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kalinjingradu će biti podignut spomenik džinovskom somu

U Kalinjingradu će biti podignut spomenik džinovskom somu koji je prošle godine primećen za vreme rekonstrukcije mosta „Visoki” preko reke Pregolja. To se navodi na sajtu gradske administracije, a prenosi newsru.com.
Navodi se da su predlog za spomenik dali graditelji koji rekonstruišu most i koji su pronašli soma kada su ispitivali stubove početkom građevinskih radova. Spomenik će se pojaviti posle završetka rekonstrukcije mosta. Novu gradsku znamenitost će izvajati profesionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << skulptor.
Kabinet gradonačelnika je već objavio konkurs za najbolju kompoziciju. Navodi se da je prvih 10 radova već pristiglo.
U julu 2016. godine graditelji mosta su izjavili da su za vreme podvodnih radova naleteli na ogromnog soma teškog oko 200 kilograma koji im smeta da rade i plaši ronioce.
Odgovarajući na žalbe graditelja tadašnji gubernator Nikolaj Cukanov je izjavio da „lošem igraču uvek bnešto smeta. Ovaj put to je som... Ako se tako plaše soma, ja volim podvodni lov, uzeću pušku, povešću svoje drugove i mi ćemo tog soma da oteramo, ako se baš toliko plaše”. Prema legendi, na sajtu administracije grada, posle toga je som otplivao u Sankt Peterburg.
Rekonstrukcija mosta „Visoki”, koji vodi na ostrvo Oktobarski, gde se gradi stadion za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine, počela je u junu 2016. Radovi je trebalo da se završe u maju 2017. godine, ali još uvek traju. Prema poslednjim podacima, otvaranje mosta je planirano za sredinu novembra. Ukupna vrednost projekta je preko 860 miliona rubalja, koje izdvaja oblasni budžet.
 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.