U Iraku danas poginulo 15 ljudi

Izvor: Press, 25.Nov.2013, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Iraku danas poginulo 15 ljudi

Porast nasilja u Iraku, u kojem je samo u poslednjih sedam dana poginulo više od 150 ljudi, povećao je strah da bi zemlja mogla da se vrati u sektaško krvoproliće, preneo je AFP.

Mete današnjih napada bile su Bagdad i oblasti na severu Iraku u kojima dominiraju sunitski Arapi. U tim delovima zemlje prošle godine je ubijeno više od 5.900 ljudi.

U eksploziji na lokalnoj pijaci u Bagdadu danas je poginulo najmanje četvoro ljudi, a 12 ranjeno, dok su u napadu automobila-bombe >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << čija je meta bila policijska stanica na severoistoku prestonice Bagdada, poginula četvorica policajaca, rekli su lokalni funkcioneri za AFP.

U trećem bombaškom napadu na pripadnike milicije Sahva koja se bori protiv Al-Kaide, poginuo je jedan borac a četvorica su ranjena.

Pobunjenici često napadaju pripadnike pokreta Sahva (suniti), koji su se krajem 2006. godine pridružili američkim vojnicima u borbi protiv terorističke organizacije Al-Kaide. Njih napadaju tvrdokorni suniti, jer ih smatraju izdajicama, naveo je AP.

Više od 7.000 ljudi poginulo je u nasilju širom Iraka od početka godine.

U severnom gradu Mosulu, u eksploziji automobila poginulo je dvoje ljudi, kao i vozač na čije je vozilo postavljena bomba.

U blizini grada Tikrita, policija je pronašla telo jedne žene koja je ubijena prethodne noći iz vatrenog oružja.

Francuski ambasador u Iraku Deni Goer rekao je danas da je Pariz spreman da proda oružje Bagdadu.

"Apsolutno smo spremni da pomognemo Iraku u borbi protiv terorizma, u smislu opreme, obuke, obaveštajnih podataka i brizi za ranjenike. Ovo je dodatni prostor u kome smo potpuno otvoreni za saradnju sa iračkim vlastima u zadovoljavanju njihovih potreba", rekao je on.

AFP podseća da je irački premijer Nuri al Maliki tokom posete Vašingtonu zatražio pomoć od američkog predsednika Baraka Obame i da su obe strane saglasile da je Bagdadu potrebna "hitna dodatna oprema" u borbi protiv obnovljenih ćelija Al-Kaide. 

Irak je, do sada, najviše nabavljao naoružanje iz Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, ali pošto se zemlja suočava sa rastućim nasiljem i potrebom modernizacije i povećanja vojske, verovatno će Bagdad postati glavni kupac oružja u godinama koje dolaze, navodi AFP.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

U napadima u Iraku danas poginulo 27 ljudi

Izvor: Blic, 25.Nov.2013

U napadima u Bagdadu i na severu Iraka danas je poginulo najmanje 27 ljudi, u trenutku dok se Francuska danas, posle Turske, pridružila nizu zemalja koje su ponudile Iraku pomoć u borbi protiv sve rasprostranjenijeg nasilja. ..Porast nasilja u Iraku, u kojem je samo u poslednjih sedam dana poginulo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.