U INAT BRITANCIMA: Dvostruki agent dobio trg u Moskvi

Izvor: Večernje novosti, 08.Nov.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U INAT BRITANCIMA: Dvostruki agent dobio trg u Moskvi

Moskovske vlasti su ove nedelje trg na jugozapadu grada nazvale po Kimu Filbiju, čuvenom britanskom dvostrukom agentu koji je 1963. prebegao u Sovjetski Savez Moskovske vlasti su ove nedelje trg na jugozapadu grada nazvale po Kimu Filbiju, čuvenom britanskom dvostrukom agentu koji je 1963. prebegao u Sovjetski Savez. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je u utorak naložio imenovanje Trga Kima Filbija u četvrti Jasenovo, u kome se nalazi sedište ruske Spoljne obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << službe (SVR).Taj "trg", koji je u stvari više raskrsnica nekoliko važnih ulica u Jasenovu nego pravi trg, do sada nije imao ime.Davanje imena se dešava u vreme velikih tenzija između Rusije i Velike Britanije zbog trovanja nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u martu. London za pokušaj ubistva bivšeg špijuna optužuje agente ruske vojne obaveštajne službe GRU.Pročitajte još - Merkel: Ozbiljne optužbe da je Nemac bio dvostruki agent Kim Filbi je bio najefikasniji u grupi koju istoričari nazivaju "Petorka s Kembridža". Pet nekadašnjih studenata prestižnog britanskog univerziteta su tridesetih godina regrutovali Sovjeti i oni su tokom više decenija radili za Moskvu.Kada mu je zapretilo otkrivanje, Filbi je u januaru 1963. prebegao u ŠSR. Do smrti 1988. živeo je u Moskvi, ali daleko od Jasenova.U Rusiji, a posebno u obaveštajnim krugovima, Filbi i dalje važi za heroja. Šef SVR Sergej Nariškin je prošle godine otvorio izložbu posvećenu tom dvostrukom agentu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Trg u Moskvi nosiće ime po britanskom dvostrukom agentu

Izvor: RTS, 09.Nov.2018, 00:52

. Gradonačelnik Moskve Sergej Sonjanjin potpisao je uredbu kojom će trg nedaleko od sedišta ruske strane obaveštajne agencije SVR biti nazvan po Kimu Filbiju, Britancu koji je bio najuspešniji sovjetski dvostruki agent u hladnoratovskom periodu.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.