U Amazoniji ipak nisu pluća planete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2019, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Amazoniji ipak nisu pluća planete

Tvrdnja da kišna šuma Amazonija proizvodi petinu kiseonika na Zemlji nije tačna, piše "Nešenel džiografik" i ukazuje da sve više i više medija prenosi ovu netačnu činjenicu.

Skoro sav kiseonik na Zemlji potiče od okeana, a zalihe će potrajati milionima godina, međutim, ističe se u članku, mnogi su razlozi zbog kojih bi svet trebalo da bude užasnut požarima u Amazoniji.

Skot Dening sa Univerziteta u Koloradu podseća za list da skoro sav slobodan kiseonik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u vazduhu proizvode biljke putem fotosinteze, a da se oko trećina kopnene fotosinteze obavlja u kišnim šumama, među kojima je Amazonija najveća.

Svake godine, proizvedeni kiseonik potroše požari i živi organizmi - drveće stalno odbacuje mrtvo lišće, grane, korenje i drugi otpad, koji zauzvrat hrane ekosistem organizama. Time se, kako se navodi, najviše hrane insekti i mikrobi, ali svaki korak procesa troši kiseonik.

Ipak, uprkos činjenici da proizvodi oko pet do šest odsto kiseonika na Zemlji,

Amazonija je bitna iz drugih razloga, pre svega zbog izvlačenja ugljen-dioksida iz atmosfere.

Zbog toga, naučnici se ne slažu sa ustaljenim nazivom Amazonije - "pluća planete" - već kišnu šumu porede sa džinovskim klima uređajem.

Amazonija je, kako se navodi u tekstu, jedan od najznačajnijih faktora u usporavanju klimatskih promena, zajedno s tropskim šumama u centralnoj Africi i Aziji.

Amazonija je takođe i riznica života - u njoj živi desetine hiljada biljnih i životinjskih vrsta, te zbog toga i predstavlja najraznovrsniji ekosistem na svetu.

Taj ekosistem prete da unište klimatske promene, nekontrolisana seča i ljudski nemar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacionalna geografija: Skoro sav kiseonik iz okeana, ne Amazonije

Izvor: B92, 30.Avg.2019

Tvrdnja da kišna šuma Amazonija proizvodi petinu kiseonika na Zemlji nije tačna, piše "Nešenel džiografik"..Skoro sav kiseonik na Zemlji potiče od okeana, a zalihe će potrajati milionima godina, međutim, ističe se u članku, mnogi su razlozi zbog kojih bi svet trebalo da bude užasnut požarima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.