Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 2004. stradalo 78 novinara

Beč -- Prema izveštaju Međunarodnog pres instituta, u 2004. u svetu je stradalo 78 novinara.

Direktor tog instituta, Johan Fric, izjavio je da su u nekim slučajevima ubistava novinara, vlasti te koje ne žele da počinioci, ili motivi tih ubistava izađu na videlo. U mnogim zemljama vlasti nisu uspele na pravi način da sprovedu istrage i suđenja za ubistva novinara, navodi se u izveštaju za 2004.

Fric je rekao da je "u mnogim slučajevima, istraga o ubistvima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinara ugrožena zbog neuspeha pri ispitivanju svedoka, nesposobnosti da se prate tragovi, zbog izgubljenih dokaza, želje da se zataška, korupcije, sudske pristrasnosti, inercije ili čiste apatije".

"U ostalim slučajevima, razlog (neuspeha) je jasan: Vlada je ta koja ne želi da počinioci ili motiv ubistva izađu na videlo", rekao je Fric i dodao da to "povezuje vlasti i počinioce u zejedničkom cilju, a to je da se obezbedi da novinari budu ućutkani i da neprijatne informacije nikada ne dođu do javnosti".

Prema njegovim rečima, u vremenu kada mnoge zemlje pretenduju na demokratiju, njihove vlasti bi trebalo znaju kolika je šteta od nekažnjivosti i da obezbede da oni koji oni koji sprovode cenzuru budu kažnjeni.

Otkako je IPI počeo da vodi evidenciju, a na osnovu istrage koju je Institut sproveo u 191 zemlji, prošla godina je po broju stradalih novinara bila jedna od "najgorih" godina, saopštio je IPI. "Najsmtronosnija" zemlja za novinare je Irak, gde je u 2004. poginulo 23 novinara, a Azija i Bliski istok i dalje su najopasniji regioni. Tokom prošle godine tamo je poginulo 54 novinara, 27 u svakom. Najlošija za procesuiranje slučajeva koji se tiču novinara su i dalje, Belorusija i Ukrajina, navodi Međunarodni pres institut.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.