Tuže Olbrajtovu zbog vređanja Srba

Izvor: B92, 14.Nov.2012, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuže Olbrajtovu zbog vređanja Srba

Prag -- Češko udruženje "Prijatelji Srba na Kosovu" podnelo je krivičnu prijavu protiv Madlen Olbrajt posle njenog antisrpskog komentara na potpisivanju knjige u Pragu.

"Mi je sumnjičimo da je počinila krivično delo vređanja naroda, rase, etničke ili druge grupe", saopštilo je ovo udruženje na svom veb-sajtu i najavilo da je od tužilaštva zatražilo da otpočne krivični postupak protiv bivše američke državne sekretarke Olbrajtove.

Iz praškog tužilaštva je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agenciji AFP potvrđeno da su primili krivičnu prijavu češkog udruženja, ali nisu želeli da dodatno komentarišu.

Olbrajtova je izazvala buru reagovanja svojim komentarom na potpisivanju svojih memoara "Praška zima" u češkoj prestonici prošlog meseca.

Kada su članovi udruženja Prijatelji Srba na Kosovu od nje zatražili da im umesto knjige potpiše postere na kojima su prikazane srpske žrtve tokom NATO bombardovanja, Olbrajtova je burno reagovala i poručila im povišenim tonom da odlaze, nazvavši ih "odvratnim Srbima".

Snimak incidenta proširio se na Ju-Tjubu gde ga je videlo više od 340.000 ljudi.

Olbrajtova je postala nepopularna među Srbima 1999. kada je stala iza NATO bombardovanje Srbije, a bila je jedna od ključnih promotera jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, navela je francuska agencija.

Udruženje "Prijatelji Srba na Kosovu" zalaže se za jačanje veza između Čeha i Srba, stoji na njihovom veb sajtu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Krivična prijava protiv Madlen Olbrajt

Izvor: Akter, 14.Nov.2012

Češko udruženje "Prijatelji Srba na Kosovu" podnelo je krivičnu prijavu protiv Madlen Olbrajt, posle njenog antisrpskog komentara na potpisivanju knjige u Pragu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.