Turski sud odbacio ekumenski status Vartolomeju I

Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski sud odbacio ekumenski status Vartolomeju I

Sud u Turskoj danas nije priznao patrijarhu Vartolomeju I status "ekumenski", ocenjujući da on nije duhovni vođa svih pravoslavnih hrišćana u svetu, već samo poglavar lokalne grčke pravoslavne zajednice.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej I je duhovni vođa - prvi među jednakima - 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta i odluka suda nema nikakav uticaj na njegov status van Turske, navodi AP.

"Patrijarh, kome je dozvoljeno da ostane na turskom tlu, podleže turskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakonima", istaknuto je u odluci suda, koji je ocenio da nema pravne osnove za tvrdnje da patrijarh ima ekumenski status.

Sud je, takođe, ocenio da Turska ne može nijednoj manjinskoj grupi da omogući "specijalan status". Kako ocenjuje AP, odluka suda bi mogla da ojača poziciju zvanične Ankare u sporu koji postoji oko uloge patrijarha u svetu, jer turska vlada dugi niz godina pokušava da umanji patrijarhov uticaj i onemogući mu da koristi naziv "vaseljenski".

Pretežno muslimanska Turska ne gleda blagonaklono na bliske odnose koje Patrijaršija u Istanbulu ima sa dugogodišnjim turskim rivalom u regionu - Grčkom, kao i na njegove međunarodne aktivnosti. Strahuje se da on, navodno, želi da stvori "novi Vatikan" u Istanbulu. Vartolomej I, koji je poreklom Grk, ima tursko državljanstvo, i direktnu kontrolu nad nekoliko grčkih pravoslavnih crkava u svetu, uključujući i one u SAD. Zvanična Ankara, pak, odbacuje status poput onog koji ima poglavar Rimokatoličke crkve, smatrajući da je on samo verski lider lokalne grčke zajednice koja ima oko 3.000 ljudi.

Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu nije bila dostupna za komentar, naveo je AP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.