Turska kriva, odšteta novinama

Izvor: B92, 09.Okt.2013, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska "kriva", odšteta novinama

Strazbur -- Turska je prekršila pravo na slobodu izražavanja kada je zabranila listu "Džumhurijet" dalje objavljivanje intervjua Abdulaha Gula koji je dao 1995. Gardijanu.

Ovu presudu je doneo Evropski sud za ljudska prava.

U aprilu 2007, pred predsedničke izbore, "Kumhurijet" je objavio citat iz intervjua koji je sadašnji predsednik Abdulah Gul, kandidat na tim izborima, dao "Gardijanu" 12 godina ranije, preneo je AFP.

Gulov intervju korišćen je kao osnova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za članak "Turski islamisti teže vlasti" u jeku žustrih debata u većinski mulimanskoj, ali sekularnoj državi, o islamskim vrednostima.

List "Kumhurijet" je preneo Gulove reči: "Ovo je kraj republike Turske - mi definitivno želimo da promenimo sekularni sistem".

Nakon toga, Gul je podneo tužbu za klevetu protiv "Kumhurijeta".

U maju 2007, turski sudovi su odobrili zabranu daljeg objavljivanja citata koji se pripisuje Gulu, kao i bilo kakvih vesti vezanih za njegovu tužbu za klevetu.

Izdavač, vlasnik i dva novinara "Kumhurijeta" podneli su žalbu da zabrana, koju je Gul tražio, predstavlja kršenje njihovih prava.

Zabrana je ukinuta u martu 2008, pošto je Gul, koji je u međuvremenu izabran za predsednika, povukao tužbu.

U presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu se navodi da zabrana objavljivanja "nije bila opravdana", kao i da je "osujetila 'Kumhurijet' da doprinese javnoj debati u ključnom trenutku političke istorije Turske".

Sud je naložio Turskoj da isplati odštetu od 2.500 evra svakom od oštećenih, kao i 5.100 evra oštećenima zajedno za troškove postupka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska mora da plati odštetu novinarima

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2013

Turska je prekršila pravo na slobodu izražavanja kada je zabranila listu "Kumhurijet" dalje objavljivanje intervjua Abdulaha Gula koji je dao 1995. Gardijanu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.