Turska i Zapad nesložni u borbi protiv IS

Izvor: Deutsche Welle, 23.Sep.2014, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Zapad nesložni u borbi protiv IS

I nakon oslobađanja turskih talaca iz ruku terorističke grupe „Islamska država“, Ankara se uzdržava da se aktivno uključi u akcije međunarodne alijanse protiv ekstremista.

Redžep Tajip Erdogan govorio je o trijumfu svoje zemlje. Tokom susreta sa oslobođenim taocima u Ankari, turski predsednik je proteklog vikenda rekao da je Turska ostvarila „diplomatsku pobedu“.

„Politički i diplomatski“ pregovori između Turske tajne službe MIT i „Islamske države“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << (IS) su, prema njegovim rečima, rezultirali uspehom. Iz Erdoganove izjave moglo se naslutiti da je došlo do „trampe“. Život talaca, rekao je, bio je toga vredan. List blizak vladi „Jeni Safak“ izvestio je da su neki od boraca IS koji su bili uhapšeni u Turskoj, predati ekstremistima, a da su zauzvrat oslobođeni turski taoci.

Ta vrsta pregovora između Turske i IS pojačava sumnju kritičara u zemlji i inostranstvu da Ankara podržava sunitske džihadiste. Ankara te optužbe odbacuje. „Kada se kaže da Ankara sarađuje sa IS, to je isto kao kada bi se reklo da američka vlada sarađuje sa narko kartelima na granici sa Meksikom“, rekao je jedan predstavnik turske vlade.

„Pobeda diplomatije“ – oslobođeni turski taoci

Koalicija – zbog čega?

Ipak, razlike između Turske i njenih partnera po pitanju „Islamske države“ su očigledne. Na nedavnom sastanku američkog ministra spoljnih poslova Džona Kerija sa predstavnicima islamskih zemalja u saudijskom gradu Džeda, Turska je bila jedina zemlja-učesnica koja nije potpisala završno saopštenje u kome bi se obavezala na učešće u borbi protiv IS. U Džedi nije bilo jasno o čemu se zapravo razgovaralo, rekao je predstavnik turske vlade: „Koalicija – zbog čega?“

Turska svoj pogled pre svega želi da usmeri na period nakon vojnog udara na ekstremiste IS. Šta bi nakon toga trebalo da se dogodi u Siriji? Kako će izgledati situacija u Iraku gde je zapostavljanje sunitske manjine pod bivšim premijerom Nurijem al-Malikijem bar delimično stvorilo plodno tlo za nastanak IS? Turcima je važno da se otklone osnovni razlozi za uspeh ekstremista u svetu, saopštio je predstavnik turske vlade.

Osnovne razlike

Značajne razlike – Džon Keri i Redžep Tajip Erdogan u Ankari

Iza takvog stava nalazi se osnovna razlika između Turske i Zapada kada je reč o IS. „I dok se SAD i Evropa trenutno u potpunosti koncentrišu na džihadiste i „Islamsku državu“ vide kao najveću prijetnju, Turska smatra da je najveći problem sirijski predsednik Bašar al-Asad“, smatra politikolog Sedat Laciner. „Lako je pretpostaviti da će Turska ostati po strani ako SAD i Evropa zajedno sa savezom koji će činiti Iran, Sirija i irački šiiti, uđe u borbu protiv IS."

Jedan zapadni diplomata u Ankari je za Dojče vele rekao da je za Turska pored toga, dugo vremena bila važna „muslimanska veza“ i da se nadala da će grupe kao što je IS uspeti da svrgnu Asadov režim. Neki predstavnici američke vlade smatraju da je Turska postala nepouzdan vojni partner. List „Vol strit žurnal“ Tursku je nazvao „Ne-partnerom“.

Teški razgovori Erdogana u Njujorku

Teror u Siriji izazvao je talas izbeglica koje nadiru u Tursku

Erdogan na marginama Generalne skupštine UN u New Yorku želi da u narednim danima razgovarati sa američkim predsednikom Barakom Obamom kao i nekim drugim političarima, ekspertima i novinarima. Pri tome ti razgovori za Erdogana neće biti laki, prognozira Asli Ajdintasbas, kolumnistkinja turskog lista „Milijet“. Predsednik će u Njunorku naglasiti da Turska neće učestvovati u borbi protiv IS što će još više naškoditi imidžu Ankare.

Pri tom je Turska za Zapad veoma važna. Ta zemlja je jedini akter koji „na Bliskom istoku može nešto da pokrene“, kaže politikolog Serdar Erdurmaz sa Univerziteta Hasan-Kaljoncu. No približavanje zapadnih i turskih stavova nije na vidiku. Kao dobar poznavalac regiona, Turska je svoje partnere još pre nekoliko godina upozoravala na opasnost od ekstremizma, rekao je nedavno ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu: „Bez smene Asadovog režima se haos i nemiri u regionu ne mogu okončati.“

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.