Turska: Demonstranti ne posustaju

Izvor: BKTV News, 07.Jun.2013, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Demonstranti ne posustaju

Hiljade demonstranata sa zastavama preplavilo i noćas Trg Taksim tražeći ostavku premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji bi trebalo da se vrati u domovinu nakon višednevnog puta. Ranjeni policajac, koji je podlegao povredama, je treća žrtva sedmodnevnih protesta.

Nekoliko sati pre povratka u domovinu premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je bio u višednevnoj poseti inostranstvu, hiljade demonstranata sa zastavama ispunilo je Trg Taksim tražeći njegovu ostavku.
Pre nego što je napustio Tunis i krenuo ka Turskoj, Erdogan je odbacio mogućnost odustajanja od kontroverznog plana za preuređenje malog parka u centru Istanbula, uprkos masovnim protestima, koji su počeli zbog najave seče stabala u tom parku, a zatim se, kao protesti protiv vlade, proširili u blizu 70 turskih gradova.
Iako je vlada u Ankari juče razgovarala sa predstavnicima protesta, policija u Turskoj nastavlja sa primenom sile protiv demonstranata.
Jedan turski policajac preminuo je u bolnici pošto je u sredu bio ranjen na antivladinim protestima u gradu Adana na mediteranskoj obali Turske, preneli su lokalni mediji.
Mustafa Sari je treća žrtva sedmodnevnih protesta, u kojima je prema podacima turske Fondacije za ljudska prava povređeno blizu 4.300 ljudi.
Incidenata je bilo i u crnomorskoj turkoj luci Rize, gde je grupu od 25 mladića uključenih u antivladine proteste napala je rulja do nekoliko stotina pristalice vladajuće Partije pravde i slobode (AKP), javlja jutros televizija Si-En-En Turk.
Policija je upotrebila suzavac da rastera sukobljene, pošto su pristalice partije premijera Redžepa Tajipa Erdogana opkolili zgradu u kojoj su neki od napadnutih mladića sklonili, prenosi AFP.
Erdogan je tokom posete Tunisu je optužio članove “jedne terorističke organizacije” da učestvuju u antivladinim protestima koji se šire Turskom i dodao da je privedeno sedam stranaca koji su umešani u nemire.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.