Tuđmana i Šuška od Haga spasila smrt

Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuđmana i Šuška od Haga spasila smrt

Hrvatski premijer Ivo Sanader potvrdio je da je Vlada dobila informaciju o tome da tužilaštvo Haškog tribunala traži razgovore s dvojicom hrvatskih generala - Damirom Krstičevićem i Antom Kontromanovićem, kao i sa još trinaestoricom bivših saboraca generala Ante Gotovine, sada haškog pritvorenika, protiv koga je 2001. godine podignuta optužnica.

Sanader je uveren da su oni pozvani samo da daju iskaze o operaciji „Oluja", jer ne može biti novih optužnica u Hagu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pošto je rok za nove optužnice istekao 31. 12. 2004. godine.

Neki hrvatski analitičari smatraju da najnovijim potezom Haško tužilaštvo želi da utvrdi još neke detalje u utvrđivanju linije vojne odgovornosti za zločine počinjene nakon „Oluje", a možda i da sačini neki novi dokument koji bi se prosledio hrvatskom pravosuđu. Ime generala Damira Krstičevića, komandanta 4. gardijske brigade HV u „Oluji", i ranije je spominjano u vezi sa zločinima u severnoj Dalmaciji i sa zločinima - masovnim ubistvima zarobljenika i civila, na području Mrkonjić Grada nakon prelaska HV u BiH. Tužilaštvo BiH je protiv njega pokrenulo istražni postupak. Zagrebački „Jutarnji list" otkriva ko je sve iz Hrvatske, prema haškom dokumentu iz 1996. godine, trebalo da bude optužen za etničko čišćenje Krajine i ratne zločine. Ivan Zvonimir Čičak upozorava da su, prema internom memorandumu Tužilaštva od 25. septembra 1996. pod naslovom „Strategija: istražni postupak za Krajinu - cilj: dokazati 'čišćenje’" kasnije proizašle mnoge akcije koje je Haško tužilaštvo „odradilo" zajedno sa hrvatskim vlastima, odnosno pravosuđem, kao što je istraživanje na kninskom i još nekim masovnim grobnicama.

Ekipa haških istražitelja, koju je predvodio Joakim Robertson, prikupila je do 15. jula 1996. ogromnu količinu materijala - uključujući i materijale koje je dobila od nekih stranih obaveštajnih službi.

Mete istraživanja bile su ključne političke i vojne ličnosti iz vremena pripreme i izvođenja „Oluje": Franjo Tuđman, Hrvoje Šarinić, Mate Granić, Gojko Šušak, Ivan Jarnjak, generali Zvonimir Červenko, Ivan Čermak, Ante Gotovina, Mirko Norac, Ivan Korade, Franjo Feldi, Imra Agotić, Vinko Vrbanac, Pavao Miljavac, Petar Stipetić, Miljenko Crnac, Mladen Markač i još nekoliko generala i oficira.

Karla del Ponte potvrdila je na Si-En-Enu, pet meseci nakon Tuđmanove smrti, da je imala pripremljenu optužnicu protiv njega, no da je on za Hag „prerano umro". I ministar odbrane Gojko Šušak trebalo je da se nađe na istoj optužnici, ali je i on „prerano umro". U međuvremenu su umrli i generali Červenko i Vrbanac. Protiv Bobetka je Hag podigao optužnicu, ali je i on umro. Generali Gotovina, Norac, Čermak i Markač čekaju suđenje u Hagu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.