Tuberkuloza otporna na lekove preti celom svetu

Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuberkuloza otporna na lekove preti celom svetu

Veoma smrtonosna tuberkuloza otporna na lekove mogla bi da postane globalna zdravstvena pretnja, ukoliko azijske zemlje ne uspeju da zaustave širenje ove bolesti, upozorava Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Epidemiju tog oboljenja bilo bi vrlo teško kontrolisati, a to bi bio i veoma skup zadatak, budući da su medikamenti za lečenje takve tuberkuloze oko 100 puta skuplji od lekova za običnu tuberkulozu, prenosi DPA. Trenutno samo jedan odsto od oko 150.000 ljudi, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pate od tuberkuloze otporne na više lekova (MDR-TB) u zemljama Istočne Azije i Pacifika, prima odgovarajuću terapiju, a svaki takav pacijent godišnje može da zarazi pet do 10 osoba, ističu u SZO.

"MDR-TB se ne zaustavljla na granicama, upozorava Šigeru Omi, regionalni direktor Kancelarije za zapadni Pacifik SZO.

"Nekontrolisana lokalna epidemija preti stabilnosti svetske zdravstvene bezbednosti. Tuberkuloza bilo gde znači tuberkulozu svuda", upozorava Omi. On navodi da je svet, uz dve milijarde ljudi koji svake godine lete avionom i međunarodne migracije miliona ljudi, ranjiviji nego ikad na pretnju MDR-TB.

Uprkos pronalasku leka pre pola veka, tuberkuloza je, prema podacima SZO, među zaraznim bolestima drugi najveći ubica odraslog stanovništva sveta, posle side. U Kambodži, Kini, Filipinima i Vijetnamu tuberkuloza je vodeći uzrok smrti. Po rečima Petera Van Marena, regionalnog savetnika SZO za tuberkulozu, mnoge zemlje istočne Azije i Pacifika čak nemaju ni odgovarajuće laboratorije u kojima bi mogla da se postavi dijagnoza MDR-TB. Van Maren, takođe, navodi da se ni u jednoj zemlji regiona ne žuri preterano sa tretmanom MDR-TB. U svima njima postoje liste čekanja pacijenata na tretman. Osim toga, dostupni fondovi za borbu s ovom bolešću se u mnogim zemljama ne koriste, ili zbog birokratskih prepreka, ili nedovoljnog znanja o tome kako bi se mogli iskoristiti. Zbog nedostatka znanja o MDR-TB pacijenti se ponekad u ovom regionu leče i neadekvatnim lekovima, naročito u privatnoim zdravstvenim ustanovama upozorava Van Maren.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.