Trinaesta sezona serijala Koliko se poznajemo“ na RTV-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trinaesta sezona serijala "Koliko se poznajemo“ na RTV-u

Povodom završetka snimanja i početka emitovanja trinaeste sezone serijala „Koliko se poznajemo“, iza kog stoje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Javna medijska ustanova „Radio-televizija Vojvodine“, u hotelu „Prezident“ u Novom Sadu organizovana je promocija.

Prisutnima su se obratili Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine i potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Njilaš, zamenik generalnog direktora RTV Vojvodine Jožef Klem, autori publikacije „Vojvođanski mozaik“ direktor osnovne škole „Petefi Šandor“ Zoltan Arđelan i profesorica istorije novosadske gimnazije „Svetozar Marković“ Aleksandra Popović, i urednica serijala Anamarija Sakač Erdely.

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš govorio je o širem projektu „Afirmacija multikulturalizma i tolernacije u Vojvodini – mere za jačanje međusobnog poverenja kod mladih“, čiji deo – važan deo – je i kviz-serijal „Koliko se poznajemo“. Naglasio je da je multikulturalizam važan deo života u Vojvodini, i da ga, kao takvog, treba negovati i jačati, te da smatra da ovaj kviz upravo to čini. Rekao je da ovakvi projekti promovišu toleranciju i, još važnije, spajaju i zbližavaju mlade ljude iz različitih zajednica, koji se na taj način upoznaju i uče jedni o drugima. O partnerstvu sa Radio-televizijom Vojvodine je rekao da ga smatra izuzetnim, te da je naša kuća idealan partner za ovakve stvari.

Zamenik generalnog direktora RTV Vojvodine Jožef Klem pomenuo je da naša kuća ove godine obeležava 70 godina rada, te da je naša misija da negujemo različitosti Vojvodine, što se ogleda u činjenici da emitujemo program na 16 jezika. Kazao je da redakcije imaju uređivački autonomiju, ali da je cilj naše medijske ustanove da se nacionalne zajednice informišu, ne samo unutar sebe, već i međusobno, te da se povezuju i međusobno sarađuju. U ime RTV Vojvodine zahvalio se Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine što nas prepoznao kao partnera u ovom projektu i omogućila da i na ovaj način sprovodimo svoju misiju, i to među mladima, kao i da se nada da će se na taj način oni povezati, upoznati i zbližiti.

U serijalu „Koliko se poznajemo“ učenici su se takmičili na srpskom, mađarskom, slovačkom, rusinskom i rumunskom jeziku, čime se radilo na podsticanju škola u kojima se nastava odvija na jezicima nacionlanih zajednica na prijavljivanje. Učestvovale su ekipe iz 27 srednjih škole sa teritorije AP Vojvodine. Učenici su se za takmičenje spremali koristeću publikaciju „Vojvođanski mozaik“, u izdanju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, čiji su autori Aleksandra Popović i Zoltan Arđelan.

U svom obraćanju na konferenicji, Zoltan Arđelan objasnio je da su tokom pisanja nastojali da knjiga stilski bude bliska i privlačna deci i da mu se čini da su to i postigli. Pomenuo je da je prisustvovao većem broju takmičenja i da je bio zadovoljan, videvši u kojoj meri su deca savladala znanje izneto u knjizi.

Aleksandra Popović je istakla da lično od početka učestvuje u realizaciji kviza „Koliko se poznajemo“, jer je godinama, kao profesor istorije u novosadskoj gimnaziji „Svetozar Marković“ pripremala decu za ta takmičenje, a sada se, eto, našla u ulozi autora knjige iz koje su se pripremali. Naglasila je da, iako su autori nastavnici istorije, knjiga nije udžbenik iz tog predmeta. Istorije jeste svojevrstan okvir, ali da se oko nje pletu kultura, jezici, običaji, tradicije i specifičnosti naroda koji žive u pokrajini, da su se bavili pričama o pojedinim gradovima. Još je navela da se na kraju knjige nalazi i spisak literature, koju su koristili tokom pisanja, za učenike koji bi želeli da saznaju više o temama obrađenim u publikaciji.

Urednica serijala Anamarija Sakač Erdely rekla nam je da je ekipa obišla 27 škola i 15 mesta u Vojvodini, da su prešli više hiljada kilometara i uradili trocifren broj intervjua, objasnila kako će sadržaji biti emitovani. Navela je i da će učesnici finalnog takmičenja dobiti edukativno putovanje, kao nagradu od Sekretarijata, te da će posetiti Transilvaniju u Rumuniji, što će biti prikazano u jednoj epizodi serijala. Za kraj je navela svoj lični utisak, da je bilo divno videti da među učenicima srednjih škola ima dece koja su bila spremna da uče i rade i spremaju se za ta takmičenja, da ulože mnogo vremena i truda.

Prva epizoda serijala „Koliko se poznajemo“, titlovana na slovački jezik, biće premijerno prikazana u petak 4. oktobra u 11.30 na Drugom programu RTV Vojvodine. Na Prvom programu RTV, premijera je planirana za subotu 5. oktobra u 10.05 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.