Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri dana Prvog maja - a u nedelju rade

MOSKVA - Rusi će se za Praznik proleća i rada odmarati tri dana: 1, 2. i 3. maja, a u nedelju će biti radni dan.

Federacija nezavisnih sindikata je najavila da će sutra, na Međunarodni dan rada, na mitinzima na ulicama Rusije učestvovati oko dva miliona ljudi, koji će protestovati zbog većeg rasta cena od povećanja plata.

Zajedno sa tim sindikatom na mitingu će učestvovati, kako je najavljeno, i funkcioneri Dume i gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Prvomajske marševe i miting u Moskvi najavljuju i Komunistička partija Rusije Genadija Zjuganova, Pravedna Rusija Sergeja Mironova i Liberalno-demokratska partija Vladimira Žirinovskog, koji će organizovati na centralnom Puškinovom trgu rok-koncert.

I vanparlemantarne partije najavljuju održavanje "građanskog marša", u kojem se očekuje učešće predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava, pod parolam "Za slobodu i pravdu", "Za građansku solidarnost" i "Za socijalnu i pravnu državu".

Predstavnica Ujedinjenog građanskog fronta Garija Kasparova, Marina Litvinovič je saopštila da će opoziciona koalicija Drugačija Rusija održaće tzv. Prvomajski marš nesaglasnih u Sankt-Petereburgu, prenela je agencija RIA Novosti.

Iako su i ovoga puta tražili dozvolu, aktivistima "gej-pokreta" ni ovoga puta nije odobreno održavanje "gej-parade" 1. i 2. maja u Moskvi, uz obrazloženje gradskih vlasti da organizatori žele da ometaju "istorijski praznik".

Prema istraživanju centra "Baškirova i partneri", prvomajski praznik gubi svoju ideološku podlogu i mlađe generacije ga uglavnom doživljavaju kao neradne dane i početak sezone odmaranja u "dačama" i roštilja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.