Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp upozorio na moguću humanitarnu tragediju u Idlibu

Predsednik SAD Donald Tramp je upozorio Siriju protiv ofanzive u provinciji Idlib, poslednjoj koju i dalje drže pobunjenici, rekavši da bi takva operacija mogla da izazove "humanitarnu tragediju".

"Predsednik Sirje Bašar el-Asad ne treba nepromišljeno da napadne provinciju Idlib. Rusi i Iranci će učiniti veliku humanitarnu grešku ako budu učestvovali u toj potencijalnoj humanitarnoj tragediji. Stotine hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ljudi bi mogle biti ubijene. To ne smemo da dozvolimo", naveo je Tramp juče na Tviteru.

Ujedinjene nacije i nevladine organizacije su upozorile da bi veliki napad na Idlib mogao dovesti do humanitarne katastrofe razmera dosad neviđenih u ratu u Siriji.

Sirijska vlada već više nedelja koncentriše snage na granicama Idliba, provincije na severozapadu zemlje, na granici s Turskom. Idlibom dominira džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Šam, koju najvećim delom čine borci nekadašnjeg sirijskog ogranka al-Kaide.

Turska, pokrovitelj nekih pobunjeničkih grupa, rasporedila je svoje vojnike u Idlibu i želi da izbegne sirijsku ofanizivu koja bi izazvala novi priliv izbeglica na njenu teritoriju.

Moskva, Ankara i Teheran su početkom prošle godine pokrenuli pregovore u Astani, u Kazahstanu, da bi pokušali da dođu do mira u Siriji.

Iran i Rusija pružaju političku, finansijsku i vojnu podršku sirijskoj vladi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.