Tramp prvi aktuelni predsednik SAD kod Zida plača

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp prvi aktuelni predsednik SAD kod Zida plača

Predsednik SAD Donald Tramp danas je postao prvi aktuelni američki šef države koji je obišao Zid plača, najsvetije mesto na kome Jevreji mogu da se mole u jerusalimskom gradu.

Tramp je time raskrstio dugotrajnu tradiciju po kojoj su američki predsednici izbegavali da posete to sveto mesto, jer je politički osetljivo zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Predsednik SAD je prethodno sa suprugom Melanijom posetio Crkvu Svetog groba, podignutu na mestu na kome >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je, prema hrišćanskom verovanju, Isus Hrist razapet, sahranjen i vakrsao.

Tramp je došao na ta velika svetilišta u prvim satima posete Izraelu pošto je oko podneva doputovao iz Saudijske Arabije, prve stanice svog prvog puta u inostranstvo otkako je izabran.

Zidu plača Tramp je prišao s crnom kipom na glavi, malom kapom kojom Jevreji pokrivaju teme, položio na njega dlan desne ruke i u skladu s tradicijom stavio parče papira s molitvom medju pukotine drevne gradjevine koja potiče od drugog jevrejskog hrama podignutog u vreme kralja Iroda.

Administracija SAD je odbila molbu Izraela da Trampa prilikom obilaska prati izraelski premijer Benjamin Netanjahu i domaćin mu je bio rabin zadužen za Zid Šmuel Rabinovič.

Trampova supruga Melanija i kćerka Ivanka koja je primila judaizam posetile su ženski deo zida.

Zid plača nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala. Imajući u vidu osetljivost svetilišta Trampova poseta crkvi i Zidu plača proglašena je privatnom.

Trampov prethodnik Barak Obama obišao je Zid plača pre nego što je postao predsednik dok se kao senator nadmetao za predsednički mandat. Drugi predsednici posećivali su stari grad, ali ne dok su bili na funkciji, navode izraelski mediji.

Zid plača je uoči posete bio uzrok nesporazuma izmedju dve zemlje saveznice jer je jedan američki zvaničnik rekao da nije na izraelskoj teritoriji, a kasnije su drugi zvaničnici odbili da se izjasne uz objašnjenje da je to politički stav.

Selfiji i politika na Trampovom dočeku u Izraelu

Predsednika SAD saleteli su po dolasku u Izrael izraelski ministri, tražeći da se fotografišu s njim ili da mu prenesu važne poruke.

Odmah po izlasku iz aviona "Er fors jedan" na međunarodnom aerdromu Ben-Gurion kraj Tel Aviva Tramp je upitao izraelskog premijara Benjamina Netanjahua koji ga je dočekao kakav je protokol, pre nego što su dali izjave.

Netanjahu je podigao ruke i odgovorio: "Ko zna?" ;

Tramp je doputovao u Izrael u dvodnevnu posetu, a politika je pomenuta čim je stigao.

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet koji predvodi nacionalistčku partiju Jevrejski dom se među prvima s njim rukovao i iskoristio priliku da mu kaže da bi SAD trebalo da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Tramp je tokom izborne kampanje obećavao da će preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalima, ali je kasnije uzmakao od tog obećanja, ocenivši da je za takav potez potrebno duže razmatranje. Njegov odgovor Beentu je bio kratak: "Ta vam je dobra".

Izrael je osvojio istočni deo Jerusalima u šestodnevnom ratu pre pet decenija i kasnije ga anektirao što međunarodna zjaednica nikada nije priznala.

Izraelski lideri tvrde da će istočni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela dok Palestinci planiraju da u istočnom delu tog grada proglase prestonicu svoje buduće države.Ranije administracije SAD smatrale su da sudbinu Jerusalima trebalo razrešiti za pregovaračkim stolom.

Izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan informisao je Trampa da se izgleda dogodio napad u Tel Avivu dok je bio u avionu.

Kasnije se ispostavilo da se radi o nesreći i da je automobil naleteo na grupu pešaka, lakše povredivši nekolicinu.

"Znate da je moguće da je danas bio takođe teroristčki napad. Još istražujemo...", rekao je Erdan iako je policija već saopštila da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Poslanik Oren Hazan iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda poznat po svojim ranijim budalaštinama napravio je selfi s predsednikom SAD, što ga nimalo nije oduševilo.

Političari iz Likuda rekli su posle tog incidenta da Hazan nije bio ni pozvan na ceremoniju dočeka i da je Nentjahuu bilo jako neprijatno zbog takvog ponašanja.

Iz Rijada u Izrael

Predsednik SAD Donald Tramp doputovao je danas iz Rijada u Izrael, drugu stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran.

Predsednički avion "Er fors jedan" doleteo je direktno iz saudijske prestonice, što je prvi takav let u istoriji, navode izraelski mediji.

Tramp se danas u Jerusalimu sastao s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Tramp će se u utorak u Vitlejemu, na okupiranoj Zapadnoj obali, sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a potom posetiti Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i u Muzeju Izraela održati govor, kako se očekuje, o mogućnosti za obnovu bliskostičnog mirovnog procesa.

Američki predsednik stigao je u Izrael pošto je u Rijadu u nedelju održao govor o ujedinjenju u borbi protiv terorizma. Tramp već dugo ističe da želi da doprinese konačnom mirovnom sporazumu Izraelaca i Palestinaca, ali je za sada nejasno kako to namerava da postigne.

On je danas po dolasku na međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva, gde su ga dočekali Rivlin i Netanjahu potvrdio "neraskidivu vezu između Izraela i SAD". U govoru na crvenom tepehu Tramp je apelovao na izraelske lidere da sarađuju s njim radi postizanja "bezbednosti i stabilnosti u regionu" za krajnji cilj - mir, ocenivši da za to postoji "retka mogućnost".

"Mi volimo Izrael, mi poštujemo Izrael, i mi vašem narodu šaljemo najtopliji pozdrav od vašeg prijatelja i saveznika - svih žitelja Sjedinjenih Američkih Država", rekao je on.

Netanjahu je, pozdravljajući američkog predsednika, njegovu posetu Izraelu nazvao "istinski istorijskom".

"Nikada ranije prvo putovanje predsednika SAD u inostranstvo nije uključivalo Izrael. Hvala vam za taj snažan izraz vašeg prijateljstva prema Izraelu", rekao je Netanjahu.

Osvrćući se na bezbednost, Netanjahu je rekao da "Izrael pruža svoju ruku u miru svim susedima, uključujući Palestince", dodavši da svaki mirovni sporazum mora da znači kraj sukoba jednom zauvek.

Predsednik Izraela je u govoru takodje pomenuo neraskidivu vezu Izraela i SAD, ocenivši da je Trampova poseta simbol takve veze.

"Bliskom istoku su potrebne jake SAD. Izraelu su potrebne jake SAD. I ako mogu da kažem, jak Izrael je takodje potreban SAD", rekao je Rivlin na dočeku, dodavši da gradjani Izraela mnogo očekuju od ove posete.

Izraelski predsednik je rekao i da je Tramp "istinski prijatelj Izraela i jevrejskog naroda" i da je predsednik najvećeg i najvažnijeg izraelskog saveznika.

Posle dočeka na aerodromu, Tramp je helikopterom odleteo za Jerusalim, gde će se najpre sastati s Rivlinom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp prvi predsednik SAD koji je posetio Zid plača

Izvor: RTS, 22.Maj.2017

Predsednik SAD Donald Tramp prvi je predsednik te zemlje koji je posetio Zid plača u Jerusalimu. . U toj istorijskoj poseti, Trampa je pratio rabin Šmuel Rabinovic, koji je izjavio za Radio Izrael da je sa predsednikom SAD...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.