Tramp odložio objavljivanje dokumenata o istrazi FBI

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2018, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp odložio objavljivanje dokumenata o istrazi FBI

Američki predsednik Donald Tramp odložio je objavljivanje niza dokumenata povezanih s početkom istrage FBI o navodnom ruskom mešanju u američke izbore, pošto su ga pravosudni organi zamolili da prvo oni pregledaju te dokumente.

Tramp je večeras u nizu poruka na Tviteru izrazio nadu da će to biti brzo urađeno i da će ti dokumenti biti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uskoro pristupni javnosti.

Zvaničnici Ministartva pravde naveli su da objavljivanje dokumenata može da ima neke negativne uticaje.

Tramp je pre dva dana skinuo oznaku tajnosti sa niza dokumenata povezanih s početkom istrage FBI o navodnom ruskom mešanju u američke izbore, uključujući deo naloga za tajni nadzor i poruke nekadašnjeg šefa FBI Džejmsa Komija.

On je taj neočekivani potez povukao kao odgovor na pozive svojih saveznika u Kongresu koji tvrde da veruju da je ta istraga zatrovana pristrasnošću u FBI i ministarstvu pravde.

Ta potez bi se mogao tumačiti i kao nastavak Trampovih napora da podrije istragu nakon sporazuma o priznanju krivice bivšeg šefa izbornog štaba Pola Manaforta i istrage o dugogodišnjem saradniku Rodžeru Stounu.

Tramp prozvao ženu koja je optužila kandidata za sudiju Vrhonog suda za seksualni napad

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je danas ženu koja je za seksualni napad optužila njegovog kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa.

"Nemam sumnje da bi, da je napad na dr (Kristinu Blejzi) Ford bio loš kako tvrdi, optužbu već odmah podneli kod lokalnih pravosudnih vlasti ona ili njeni brižni roditelji", naveo je Tramp na Tviteru.

On je dodao da traži od Ford da pokaže dokumente o tim tužbama tako da se mogu saznati "datum, vreme i mesto",

Tramp je ranije izbegavao da spominje poimence Ford ili da iznosi sumnje u njene navode. Ford tvrdi da ju je Kavano seksualno napao pre više od 30 godina kada su bili tinejdžeri. Kavano negira optužbe.

Predsednik SAD je izgleda promenio svoju strategiju u tom slučaju pošto pravni zastupnici Ford pregovaraju sa senatskim odborom za pravosuđe o uslovima njenog svedočenja, naveo je Asošiejted pres.

Tramp je u drugom tvitu naveo da je Kavano "fin čovek, besprekorne reputacije, koji je pod napadom radikalnih levičarskih političara".

Zastupnici Ford su rekli da ona želi da svedoči ali da ne želi da Kavano i ona budu u istoj prostoriji, kao i da ima jednak tretman kao on.

Optužba Ford da ju je seksualno napao pijani Kavano na žurci 80-ih su doveli u pitanje da li će njegova nominacija za Vrhovi sud glatko proći čime bi konzervativne sudije bile u većini u najvišem sudu SAD, ali i da li muškarci ozbiljno uzimaju tvrdnje žena o seksualnim napadima, što je posebno osetljivo pitanje u vreme pokreta "I ja" (MeToo).
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.