Tramp: Nema kompromisa u pregovorima s Kanadom o NAFTA

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Nema kompromisa u pregovorima s Kanadom o NAFTA

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da neće biti spreman na kompromise s Kanadom u pregovorima o izmeni Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Trampova izjava je podstakla sumnje da li dve zemlje mogu brzo da dođu do dogovora o ostanku Kanade u tom, 24 godine starom trgovinskom sporazumu, uz SAD i Meksiko koji su u ponedeljak postigli preliminirani dogovor o novom trgovinskom sporazumu umesto NAFTA bez Kanade.

Tramp je želeo da ta njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izjava, data juče u intervjuu za Blumberg njuz, ne bude objavljena, ali je ona ipak stigla do kanadskog lista Toronto star koji ju je preneo, navodi Asošiejted pres.

Da je to rekao, potvrdio je potom i sam Tramp na Tviteru.

"Jao, dao sam nezvaničnu izjavu Blumbergu u vezi s Kanadom i taj snažan dogovor je grubo prekršen. Pa dobro, još jedno nepošteno izveštavanje. Navikao sam na to. Bar Kanada zna kakav stav imam", tvitovao je američki predsednik.

Pošto su SAD i Meksiko postigli dogovor o takozvanom "Trgovinskom sporazumu SAD i Meksika" koji bi zamenio NAFTA, kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend skratila je putovanje po Evropi i požurila u Vašington u utorak da pokuša da obezbedi učešće Kanade u novoj verziji NAFTA.

Pregovori SAD i Kanade traju od tada, a Frilend je posle jučerašnjeg optimizma, danas delovala tmurnije.

"Težimo dobrom sporazumu, ne bilo kakvom, i pristaćemo jedino na sporazum koji je dobar za Kanadu. Još nismo došli do toga", rekla je Frilend novinarima.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.