Total: Investiranje u Iran suviše riskantno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Total": Investiranje u Iran suviše riskantno

LONDON - Francuska energetska kompanija "Total" se povukla iz investicionog projekta u iranskom nalazištu prirodnog gasa jer je to trenutno suviše politički riskantno, izjavio je izvršni direktor te kompanije Kristof de Maržeri.

On je u intervjuu za današnje izdanje britanskog poslovnog denvnika, "Fajnenšel tajms", rekao da će planovi razvoja ogromnog gasnog polja "Južni Pars" biti obustavljeni zbog "sve većeg političkog rizika", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenele su svetske novinske agencije.

"Total" je u okviru sporazuma iz 2006. trebalo da eksploatiše sektor 11-og džinovskog gasnog polja radi proizvodnje tečnog prirodnog gasa, namenjenog izvozu, a obavezao se i izgradi pogon za prevođenje gasa u tečno stanje.

"Danas bi bilo suviše politički riskantno investirati u Iran jer bi ljudi mogli reći da će 'Total' sve učiniti radi novca", objasnio je Maržeri.

Analitičari ukazuju da će ovaj potez "Totala" naneti veliki udarac iranskom energetskom sektoru jer će Iran, u novim okolnostima, teško moći da poveća vlastiti izvoz gasa sve do kraja iduće decenije.

"Total" je bio poslednja velika zapadna energetska grupacija koja je ozbiljno razmatrala ulaganja u velike iranske rezerve prirodnog gasa. Ta kompanija je takođe jedna od malobrojnih u svetu koja poseduje tehnologiju neophodnu za eksploataciju iranskih ogromnih, ali nedirnutih rezervi prirodnog gasa.

Iran je u septembru upozorio da je spreman da nastavi s tim velikim gasnim projektom samo uz učešće domaćih firmi ukoliko "Total" podlegne političkom pritisku i ne počne odmah s realizacijom sporazuma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.