Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorizam: "Počeo novi svetski rat"

Beograd -- Ekspert za terorizam Šaul Šaj kaže da je ceo svet praktično u ratu.

Šaj navodi da je u ratu ceo svet, a ne samo koalicija koja je oborila režim Sadama Huseina i u ekskuzivnoj izjavi za B92 tvrdi da će rat protiv terorizma trajati veoma dugo, a da su njegove posledice već sada globalne. Šaul Šaj bivši oficir izraelske vojne obaveštajne službe, pukovnik u rezervi i stručnjak za terorizam, a danas predaje na univerzitetu Bar Ilan.

On kaže da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svet praktično u ratu, a sukobljene su dve kulture, zapadna i islamska. Šaj kaže da su rat proglasili Osama bin Laden 1998. i predsednik SAD Džordž Buš posle napada na SAD 11. septembra 2001. "Bojim se da je najpreciznija definicija da smo u prvoj fazi trećeg svetskog rata. Danas su skoro sve zemlje sveta direktno ili indirektno uključene u taj rat. Neke podržavaju teroriste, neke su žrtve terorizma, neke su poprište obračuna, a ceo svet od toga trpi", kaže on.

Šaj u onome što se događa u Francuskoj vidi sukob dve kulture i odbacuje tumačenja da su nemiri pre svega socijalne prirode. "Koren tog problema je kulturni. Suština fenomena 'globalnog džihada' je ubistvo holadskog reditelja Tea van Goga. Ako pročitate ko je ubica, šta je bila njegova motivacija, videćete objašnjenje, videćete da to nije socijalni problem, već nulta tolerancija prema suštini demokratije, duboka mržnja prema ovoj kulturi, želja da sistem bude oboren, a ne da se postane deo njega", kaže on.

Šaj završava knjigu o Balkanu, za koji kaže da je veoma važna jer su tu ekstremni islamisti razvili infrastrukturu posle ratova u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji, u kojima su učestvovali. "Zanimljivo je da ćete, ako analizirate napade 11. septembra nadalje, uvek naći nekoga ko je borbeno iskustvo stekao na Balkanu, ili dokumentaciju koja potiče iz radikalno islamskih izvora sa Balkana".

"Međutim, Evropa mora da nađe način da izoluje, odvoji i razlikuje ekstremiste od većine muslimana. To su dve različite stvari, između njih treba napraviti suštinsku razliku", kaže Šaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.