Teranje Božića u Grgurevcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teranje Božića u Grgurevcima

Običaji vezani za Božić i dalje su aktuelni posebno u seoskim sredinama pa je tako u sremskom selu Grgurevci danas održano tradicionalno starinsko "teranje Božića".

Ovaj običaj izvodi se posle praznika kada konjanici kroz selo jašu i posećuju domaćine koji ih primaju u dom i služe kafom i kolačima.

Nekoliko desetina konjara iz Grgurevaca i okolnih mesta okupilo se u ovom mestu kako bi uveličali stari običaj teranja Malog Božića koji se tradicionalno već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šestu godinu za redom odvija u ovom mestu. Neki su učestvovali i ranije a na mladima ostaje da ovaj običaj ne padne u zaborav.

Organizator manifestacije jeste udruženje ljubitelja konja iz ovog mesta koje se trudi da kroz ovo druženje neguje i starinski običaj.

Podršku događaju pružilo je i udruženje žena "Višnja" iz Grgurevaca koje sa ponosom ističe da je svake godine sve više mladih učesnika što je i cilj ovakvih manifestacija posebno na selu koje oživi bar na jedan dan.

U narodu 14. januar je poznat i kao Mali Božić i proslavom ovog datuma završava se period proslave te ne čudi da se baš na ovaj datum mnogi obredi vezani za Božić ponavljaju poput teranja Božića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.