Tehnička škola rasadnik majstora i stručnjaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2016, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnička škola rasadnik majstora i stručnjaka

Tehnička škola u Bečeju osnovana je davne 1886. godine kao Starobečejska zanatska škola. Prvih 164 đaka, raspoređenih na 33 zanata učilo je za krojače, cipelare, sitare, drvodelje, češljare, kazandžije i sve druge koji su u to vreme bili itekako traženi. Tokom 13 decenija postojanja Tehnička škola u Bečeju menjala je imena, nastavne planove i programe ali su iz njenih učionica izlazili dobri majstori i stručnjaci.

Među deset smerova koje pohađaju učenici Tehničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << škole svakako je prestižan Elektrotehničar informacionih tehnologija na kojem i Ivan Stepanov već tri godine, između ostalog, stiče znanja iz programiranja koje će mu, kaže, biti dobra odskočna daska za budućnost.

"Posle škole planiram da upišem FTN u Novom Sadu za animaciju ili primenu dizajna u industriji. Posle toga ću, verovatno, otići u Ameriku ali ne trajno. U Naučnom kampu, koji mi je omogućila upravo ova škola, naučili smo da i u Srbiji ima dosta posla i da ne treba da bežimo iz Srbije", kaže Ivan Stepanov.

Ovde su odavno razbijeni stereotipi o kriterijumima prilikom upisa kao i o kvalitetu nastave i posebno vannastavnih aktivnosti.

"Izdvojila bih pre svega robotiku koja je kod nas tražena i uvek je potrebno mesto više. Jer, to je nešto što zanima naše učenike. Sekcija iz programiranja je vrlo aktuelna. Ali, ono što nam je trenutno najmodernije je novootvorene ce-en-ce laboratorija koja privlači veliki broj đaka čak i sa drugog obrazovnog profila", kaže nastavnica književnosti Sanja Biro.

U Školi s ponosom ističu da na raznim takmičenjima, pa i onim međunarodnim njihovi đaci postižu zavidne rezultate iz književnosti, jezika, likovne i muzičke umetnosti, fizike... protivno uvreženom shvatanju da na njima uspehe mogu postizati samo gimnazijalci.

Ovime potrvrđuju da školski slogan: „Veština i znanje-naše zaveštanje. Nauka laka za svakog đaka"; nisu tek ispisana slova iznad Zbornice već, kako dodaju, „Škola tehnike za ljude velike".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.