Teheran za razgovore, ali ne i za pregovore

Izvor: Blic, 21.Feb.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teheran za razgovore, ali ne i za pregovore

Teheran - Iran je spreman da razgovara o svom nuklearnom programu sa velikim silama, ali ne i da pregovara o njemu, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast.

Novi razgovori Irana i grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) odnosiće se pre svega na "pitanje nuklearnih aktivnosti" Teherana, kazao je Mehmanparast na redovnoj konferenciji za novinare.

- Ali, ne mislim da u oblasti nuklearnih aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (Irana) ima pitanja o kojima se može pregovarati, pošto je reč o pravu te zemlje da "poseduje (nuklearnu) energiju u mirnodopske svrhe - dodao je.

Iran je prošle sedmice prihvatio predlog zemalja 5+1 za nastavak pregovora o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, za koji medjunarodna zajednica sumnja da ima i vojnu dimenziju.

Mehmanparast je podsetio da je kompletna nuklearna proizvodnja Irana pod kontrolom Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

Delegacije te agencije UN od ponedeljka boravi u Teheranu kako bi pokušala da dobije odgovore o više nejasnih zona iranskog nuklearnog programa koje traži godinama i koja bude sumnju u nuklearne ciljeve Teherana.

U poslednjem izveštaju u novembru, IAEA je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog "moguće vojne dimenzije" iranskog nuklearnog programa, što je Teheran demantovao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.