Izvor: B92, 15.Dec.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajland dobio novog premijera

Bangkok -- Opozicioni lider Abhisit Veđađiva izabran je jutros za novog premijera Tajlanda, trećeg u tri meseca.

Time je okončana desetomesečna haotična vladavina ljudi vernih svrgnutom lideru Taksinu Šinavatri. Do izbora je došlo posle višemesečnih protesta opozicije, koji su eskalirali blokadom aerodroma u zemlji i koji su doveli do toga da Ustavni sud raspusti vladajuću stranku vernu Taksinu. Taksin je svrgnut 2006. godine i živi u egzilu.

Prethodni premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Somčai Vogsavat, Taksinov rođak, isključen je iz političkog života odlukom suda.

Abhist, lider Demokratske stranke, rođen je u Britaniji i školovan na Oksfordu. On je dobio 235 glasova, dok je protivkandidat iz redova Taksinovih pristalica dobio 198 glasova. Tri poslanika bila su uzdržana.

Ovo je prvi put za osam godina da je jedan lider Demokratske stranke postao premijer Tajlanda. Na svim parlamentarnim izborima od 2001. godine, uključujući i poslednje u decembru 2007, pobeđivale su Taksinove pristalice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.