Izvor: N1 televizija, 18.Sep.2018, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajfun Manghut devastirao Filipine, više od 100 mrtvih

Tajfun Manghut je oslabio - sada je tropska oluja i kreće se ka unutrašnjosti Kine. Iza sebe je ostavio više od 100 mrtvih i opustošene gradove od Hongkonga do Filipina. Nakon što je klizište pogodilo rudnik u Itogonu na Filipinima 33 rudara su poginula, a traga se za još njih 29, izveštavaju lokalni mediji.

Izvor: N1

Na amaterskom snimku koji je dostavljen Rojtersu, prikazan je čovek koji se očajnički drži za vrh drveta, da ga ne bi odneo poplavni talas. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Prema statusu na Fejsbuku, čovek je na kraju spasen.

Ali malo je verovatno da je bilo ko od 70 osoba, među kojima i šestoro dece, preživeo nakon što je klizište, pokrenuto tajfunom Mangkut, zatrpalo kapelu u koju su se sakrili rudari i njihove porodice iz filipinskog grada Ito-gon.

"Budući da je ovo masovna grobnica sa verovatno više od 70 žrtava, naš zadatak je da ustanovimo identitet žrtava jer su tela nekih stradalih potpuno uništena", kazao je vođa tima forenzičara Rodrigo Real.

Vlasti su predhodno rudare opominjale da priručna kapela nije sigurno sklonište, ali oni nisu bili spremni da se sklone na drugo mesto. Za sada se traga za 55 nestalih osoba.

"Ovde su radili da bi zaradili za život i onda se ovo desilo. Sada samo želimo da dođemo do njihovih tela, da možemo da ih sahranimo kod kuće u Ifugau", rekla je tetka dvojice nastradalih rudara Tereza Jukan.

 Mang-hut je ostavio pravu pustoš i u Kini: četvoro ljudi poginulo je u kineskoj pokrajini Guandong, a troje u Gvandžou, saopštile su vlasti danas. U Hongkongu je počelo raščišćavanje terena nakon jednog od najžešćih tajfuna u proteklih nekoliko godina. Aerodrom je zatvoren, a metro prevoz u rasulu.

"Strašna je gužva: Bili smo na prvoj platformi, pa su nam rekli da pređemo na drugu, a ni ona nije bila spremna. Haos", rekla je jedna od putnica u metrou.

"Kako može da ne radi metro? Pokušao sam da stignem na posao, ali metroa nema i osećam se bespomoćno", kazao je stanovnik Hongkonga.

Uragan je bacao ljude po asfaltu, a više od 100 osoba završilo je u bolnici. Ljuljale su se zgrade i isčupano je stotine stabala u Hongkongu.

U susednom Makau naređeno je da se kazina zatvore u 23 sata, što je prvi put da je takva odluka doneta u tom gradu. Na snazi je još crveni meteo alarm i prave razmere štete tek će biti utvrđene.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.