Tačno pre 20 godina Rusija stupila u Interpol

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačno pre 20 godina Rusija stupila u Interpol

27.09.2010. -

Za 20 godina u Interpolu ruski biro je postao jedan od lidera u sistemu međunarodnog traganja za kriminalcima. Trenutno Interpol objedinjava 188 država, uključujući RF. To je druga u svetu međunarodna međuvladina organizacija po broju zemalja članica posle UN.

Prvi kongres Međunarodne krivične policije, kasnije nazvan Interpol, održan je pre skoro sto godina, a 1990. godine organizacija je popunjena Nacionalnim centralnim biroom SSSR, rekao je aktuelni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << šef ruskog Interpola Timur Lahonin.

Kao i ranije, 90. godine, i 2010. godine Nacionalni centralni biro Interpola je strukturni resor MUP-a Rusije. Mada rešava svoj krug specifičnih zadataka, pre svega na osiguranju efektivne međunarodne razmene informacija između organa Rusije i drugih zemalja.

Ako neko smatra da su saradnici Interpola svi do jednog obučeni u crne kožne manitle i sami hapse kriminalce, to nije tako - može se samo koristiti informacija Interpola kako bi se našao i neutralisao zlonamernik. Zvahvaljujući radu ruskog Interpola za 20 godina zaista je bio uhapšen niz poznatih kriminalaca, ukupno oko 450, izvršena je njihova razmena i ekstradicija. Do pojave Interpola u Rusiji o takvim ciframa niko nije mogao ni da sanja. Ipak ne bavi se organizacija samo kriminalcima. Samo prošle godine u državnu blagajnu Rusije Interpol je vratio preko 250 miliona rubalja, ili više od osam miliona dolara. Skoro trećina slučajeva koje su istraživale pojedine ruske organizacije ticala se ekonomske i poreske sfere. O drugim pravcima rada govori Timur Lahonin.

Interpol se bavi traženjem ukradenih vozila, kulturnih i istorijskih vrednosti. Tema narkotika je aktuelna, terorizam je prioritet Interpola. Praktično sve svere kriminalnog karaktera se nalaze u vidnom polju Interpola. Nije ostao ni jedan vid kriminala kojim se Interpol danas ne bi bavio, sa tačke gledišta razmene iformacija.

Ko bi još osim Interpola moga da se pozabavi na primer proverom sajtova za prodaju lekova? Operacija je izvedena na teritoriji 25 zemalja sveta, između ostalog u Rusiji, i na Internetu je bilo otkriveno oko 1200 sajtova preko kojih se vršila prodaja krivotvorenih lekova. Ruskom birou Interpola nedavno je pošlo za rukom da neutrališe i mrežu rasturača dečije pornografije. Kriminalna grupacija je bila međunarodna i delovala je u raznim zemljama, zato bez učešća stranih kolega ništa ne bi uspelo. Zato u Interpolu toliko cene samu mogućnost razmene informacija između zemalja. Najintenzivnija sradnja u Rusiji odvija se sa Evropom, SAD, čak sa Australijom.

Svake godine učešće Rusije u Interpolu košta zemlju više od pola miliona evra, ali takvi troškovi su sasvim opravdani, smatra Timur Lahonin.

Uplaćujući takve velike sume u budžet Interpola, postavši njegov član, dobili smo mogućnost da čitavu sumu kriminalnih informacija za Rusiju predajemo u banke podataka Interpola. To je dvosmerna ulica - dobijamo iste takve informacije od stranih partnera iz sedišta. Banaka podataka sada ima 10-15 baza. I o licima za kojima je raspisana potrenica, i za vozila, i za oružje, narkotike, kulturne vrednosti. I vrlo važna baza nedavno je formirana za DNK. Interpol radi 24 sata dnevno, bez pauze. Putem korišćenja novih informacionih tehnologija postižemo veću operativnost u razmeni informacija. Danas je to odlučujući faktor.

Ruski biro Interpola po tom pitanju je prebacio normu. On zauzima jedno od prvih mesta u svetskoj strukturi organizacije po tehničkoj opremljenosti i ispunjenju službenih standarda. Između ostalog, Rusija je bila jedna od prvih zemalja koja je postavila i aktivno koristi novi sistem veza za predaju podataka kanalima Interpola. Za 20 godina ruski biro je izbio na prve pozicije u sistemu međunarodnog traganja.

Izvor: Glas Rusije, © kollaž: «Golos Rossii»

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.