Tačne informacije opasne po američku bezbednost

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2010, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačne informacije opasne po američku bezbednost

27.09.2010. - Vojni resor SAD uništio tiraž knjige o tajnim operacijama u Avgansitanu

Pentagon se odlučio na korak u duhu inkvizicije. Vojni resor SAD sakupio je i uništio tiraž knjige o tajnim operacijama u Avgansitanu. Ukupno 9500 primeraka. Veterani knjižarskog biznisa i obaveštajne slubže ne pamte drugi slučaj da se nekakav resor okomio da uništava već odštampanu knjigu. Takve akcije u informacionoj epohi deluju u najmanju ruku arhaično.

Memoare je napisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bivši vojni obaveštajac, koji je služio u Avganistanu. Knjiga potpukovnika Entonija Šafera pod nazivom Operacija Tamno srce: špijunaža i sepcijalne operacije na prvoj liniji u Avganistanu i put ka pobedi, trebalo je da izađe 24. septemba. Ipak nekoliko dana pre toga tiraž je bio uništen na zahtev Pengagona. Entoni Šafer uverava da njegov rad ne objavljuje oapsne informacije. Vojni zvaničnici imaju drugačije mišljenje. Po rečima zvaničnog predstavnika resora, knjiga sadrži podatke koji mogu da nanesu štetu bezbednosti zemlje. Cenzori su naši preko 200 fragmenata tajnih informacija. To su imena agenata i priče o tajnim operacijama, kao i o delatnosti CIA i Agencije za nacionalnu bezbednost. Iz prvobitnog teksta bile su uklonjene pojedine reči i čitavi pasusi. Pri tome obim knjige koji je iznisio nešto manje od 300 starna posle cenzorskih ispravki značajno se smanjio. Ovaj ostatak više nema smisla štampati. Potpukovnih Šafer smatra da je nemoguće zamesti priču u eposi digitalnih tehnologija. Jasno je da je izvorna varijanta njegovog dela već ušla na internet, rekao je za Glas Rusije generalni direktor Fonda za efektivnu politiku Kiril Tanaev:

Zaista, ograničiti tok informacija u eposi interneta praktično je nemoguće. Ovaj problem stoji ne samo pred SAD. On stoji i pred Rusijom, i pred ujedinjenom Evropom, i pred azijskim zemljama. Svaka država, i naša između ostalog, ograničava tok informacija u uslovima antiterorističke operacije ili u uslovima terorističkih akata. To je svetska praksa. Druga je stvar što vojni zvaničnici u tim slučajevima veoma široko tumače koje informacije mogu da se razglase, a koje ne. Ovde se pojavljuje veliki prostor za samovolju.

Pravednosti radi da istaknemo da je američka vojska obećala Entoniju Šaferu isplatu minimalnog honorara za rad. Kupci su odbili da uzimaju nepotpunu robu. U međuvremenu na internetu na aukciji eVau, u najmanju ruku 1% tvrdi da je spreman da proda nekorigovanu verziju knjige za 2000 dolara. Može se smelo pretpostaviti da će u skorije vreme takvih predloga biti mnogo više.

Skandal oko knjige Šafera je razbuktao posle isto tako skandaloznog procurivanja dokumenata o ratu u Avganistanu. U julu sajt VikiLiks objavio je preko 90 hiljada vojnih referata i izveštaja. Publika je bila šokirana, Pentagon je naredio da se dokumenti vrate i da se unište kopije, mada vlasnici sajta ne samo da odbijaju, već su spremni na nova razotrkivanja. U tom slučaju vojni resor više ne može ništa da uradi. Informacije koje se raziđu po svetskoj mreži neuništive su. I ako je materijal sa senzacionalnim podacima bio odštampan na kompjuteru, a drugačije sada niko ne radi, ostalo je kratko vreme do pojave kopije.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Kawetijoru/ flickr.com

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.