Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV Irana prikazala snimak mornara

Teheran, London -- Iranska televizija prikazala snimke dva britanska marinca i navela da je svih 15 priznalo da je ilegalno ušlo u Iran.

Iranska televizija navodi da su oni priznali da su zarobljeni pošto su ušli u iranske teritorijalne vode. Državna televizija Al Alam prikazala je odvojene snimke dva vojnika u uniformama koji pokazuju na veliku mapu Persijskog zaliva, gledajući u kameru. Na snimku se ne čuje šta vojnici govore.

Dva vojnika su, kako je navela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iranska televizija, detaljno opisala kako su ušla u iranske vode dok su patrolirali u Persijskom zalivu, i rekla su da se "prema njima postupa dobro".

Portparolka britanskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je da je "neprihvatljivo" da se ti snimci prikazuju na televiziji. Ona je dodala da "nema sumnje" da su se pripadnici britanske mornarice nalazili u iračkim teritorijalnim vodama".

Iran je 23. marta zarobio 15 britanskih mornara jer su, kako tvrdi, ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode, što Britanija negira, navodeći da su se pripadnici njene mornarice, kada su oteti, nalazili u iračkim vodama.

Velika Britanija pristala na razgovore

Velika Britanija je pristala da razgovara sa Teheranom o tome kako ubuduće prevazići sporove oko teritorijalnih voda u Persijskom zalivu, izjavio je jedan britanski zvaničnik.

Iranski radio danas je javio da je došlo do "pozitivnih promena" u poziciji Velike Britanije.

Britanski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su tokom pregovora o oslobađanju 15 britanskih mornara, diplomate pristale da razgovaraju kako u budućnosti izbeći slične situacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.