TURSKA ZAMRZAVA SVE ODNOSE SA IZRAELOM

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TURSKA ZAMRZAVA SVE ODNOSE SA IZRAELOM

ANKARA - Turski premijer Tajip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja zamrznuti sve odnose sa Izraelom, koji je odbio da se izvini Ankari zbog ubistva devet turskih državaljana na jednom brodu koji je dostavljao pomoć Palestincima u Gazi.

"Mi smo kompletno suspendovali trgovinske i vojne veze, kao i veze odbrambene industrije. Ovaj proces pratiće i druge mere", izjavio je u Ankari premijer Erdogan.

Na konferenciji za novinare predsednik vlade je istakao da će turska mornarica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ubuduće biti mnogo više prisutna u istočnom Mediteranu, gde su prisutni i izraelski brodovi.

Pogoršanje odnosa između dve zemlje usledilo je posle odbijanja Izraela da se izvini Turskoj zbog ubistva devet turskih državaljana, 31. maja prošle godine, kada su jednim brodom pokušali da dostave pomoć Palestincima u Gazi.

U međuvremenu Ankara je proterala izraleskog ambasadora i spustila diplomatske odnose na nivo drugog sekretara.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu potvrdio je pre nekoliko dana da se Izrael neće izvinjavati Turskoj za smrtonosni upad izraelskih komandosa na turski brod, koji je 31. maja prošle godine nosio pomoć pojasu Gaze.

"Nema potrebe da se izvinjavamo za naše vojnike koji su štitili sebe od nasilnih napada aktivista IHH i nema potrebe da se izvinjavamo što radimo na zaustavljanju krijumčarenja oružja za terorističku grupu Hamas", rekao je Netanijahu misleći na tursku dobrotvornu islamsku organizaciju koja je isplanirala pokušaj probijanja blokade palestinske teritorije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.