TELO DRAGOG VOĐE IZLOŽENO U STAKLENOM KOVČEGU

Izvor: Kurir, 20.Dec.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TELO DRAGOG VOĐE IZLOŽENO U STAKLENOM KOVČEGU

PJONGJANG - Telo preminulog vođe Severne Koreje Kim Džong-ila izloženo je u staklenom kovčegu dok se uplakani građani i dalje okupljaju na javnim mestima izražavajući tugu za "dragim vođom".

Severokorejska zvanična televizija je prikazala slike Kima u kovčegu okruženom vencima i njegovo telo pokriveno crvenom tkaninom s glavom na belom jastuku, dok crvena zavesa pokriva zid iza Kima.

Njegov treći sin i naslednik Kim Džong-un obišao je vođu izloženog vođu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << najvišim predstavnicima vojske i Radničke partije i održao "svečanu ceremoniju" dok je zemlja u žalosti, objavila je televizija.

Telo Kim Džong-ila izloženo je u memorijalnoj palati Kumsusan, mauzoleju gde od 1994. leži u kristalnom kovčegu telo njegovog oca, osnivača i prvog vođe Severne Koreje, Kim Il Sunga.

Državna sahrana Kima održaće se 28. decembra. Severokorejske vlasti su saopštile da neće pozivati strane delegacije i da neće biti dozvoljeno održavanje zabava tokom perioda žalosti za Kim Džong-ilom.

Kako navode severokorejski mediji, Kim je umro 17. decembra od srčanog udara izazvanog prevelikim radom i stresom.

Imao je 69 godina, iako neki dovode u pitanje njegove godine, datum i mesto rođenja.

Premda nema znakova nereda ili neslaganja na sumornim ulicama Pjongjanga, Kimova smrt i mogućnost izbijanja borbi za vlast u zemlji koja raspolaže nuklearnim oružjem i poznata je po svojoj tajnosti i nepredvidivosti izazvala je nelagodnost i tenzije u regionu, navodi agencija AP.

U zemlji je proglašena 11-dnevna žalost, zastave su spuštene na pola koplja na svim javnim zgradama. Ulice Pjongjanga su utihnule, ali se gomile ljudi okupljaju na javnim mestima da bi odale počast Kimu, prikazano je na snimcima AP televizije iz Pjongjanga.

Južna Koreja je ranije izrazila saučešće narodu Severne Koreje i pored napetih odnosa zbog dva ozbiljna incidenta prošle godine i saopštila da će dopustiti porodicama uglednih Južnokorejaca koji imaju veze sa Severom da ga posete.

Ministar za ujedinjenje Ju Vu-ik rekao je novinarima u Seulu da zvanična delegacija zemlje neće putovati u Pjongjang da bi odala poštu. Međutim, on je rekao da će vlada dopustiti posete Severu porodici bivšeg predsednika Kim Dae-đunga, koji je održao istorijski sastanak sa Kim Džong Ilom 2000. godine i bivšem predsedniku firme Hjundai Asan, Čung Mong-hunu, koji je uspostavio poslovne veze sa Severnom Korejom.

Seul se nada da će Severna Koreja sarađivati s Jugom radi mira i blagostanja na Korejskom poluostrvu, rekao je Ju. On je takođe naveo da će zatražiti od grupa hrišćana da se uzdrže od osvetljavanja gigantske gvozdene jelke u blizini granice sa Severom, činom koji Pjongjang smatra propagandnom provokacijom.

U Pekingu kineski predsednik Hu Đintao posetio je ambasadu Severne Koreje da bi izrazio saučešće zbog smrti Kim Džong Ila, što se smatra znakom kineske rešenosti da očuva veze sa Pjongjangom koji ulazi u period neizvesnosti.

Huova poseta o kojoj je javila agencija Sinhua, usledila je nakon poruke kineskog rukovodstva da će Peking podržati izolovanu Severnu Koreju i da ima poverenje u Kimovog naslednika Kim Džong Una.

U kratkoj vesti agencije se ne navodi šta je Hu tom prilikom rekao, ali njegov gest, neuobičajen za predsednika Kine, dovoljan je da ukaže na napore Pekinga da pridobije podršku za Pjongjang pod vođstvom mlađeg Kima.

Kim Džongl obišao telo svog oca

Novi severnokorejski vođa Kim Džong Un obišao je s drugim severnokorejskim zvaničnicima telo svog preminulog oca, bivšeg vođu Kim Džong Ila, javili su državni mediji.

"Drug Kim Džong-un posetio je telo druga Kim Džong-ila s predstavnicama partije, vlade i vojske da izrazi svoje saučešće i svoj bol", prenela je novinska agencija KCNA. Severnokorejski mediji prenose scene kolektivne tuge od kada je objavljena smrt Kim Džong Ila, koji je umro dva dana pre toga od srčanog udara dok je obilazio zemlju vozom. Sahrana bivšeg vođe zemlje održaće se 28. decebre, a Severnokorejci su pozvani da podrže njegovog najmlađeg sina Kim Džong Una koji je određen da bude novi šef države. Kim Džong Il je i sam nasledio svog oca Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje koji je umro 1994. godine, i time je stvorio prvu komunističku dinastiju na svetu, prenosi agencija Frans pres.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.