Svetski mediji o presudi Šešelju

Izvor: RTS, 31.Mar.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski mediji o presudi Šešelju

Svetski mediji izvestili su pod oznakom "hitno" o današnjoj oslobađajućoj presudi Haškog tribunala za lidera SRS Vojislava Šešelja, navodeći da je Šešelj sada slobodan čovek.
"Sud UN je oslobodio radikalnog srpskog političara Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za zločine i zločine protiv čovečnosti, ojačavši poziciju njegove Srpske radikalne stranke pred izbore u aprilu", javio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Rojters.
Britanska agencija navodi da je Šešelj bio optužen da je "zapaljivom retorikom" podsticao "ubilačke etničke tenzije" na početku ratova 1990-ih u prethodnoj Jugoslaviji.
Američka agencija AP javila je da je Haški tribunal oslobodio "srpskog ultranacionalističkog političara Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za zverstva u Balkanskim ratovima".
AFP navodi da je u "šokantnoj" presudi izrečenoj u Šešljevom odsustvu sudija Antoneti rekao da tužilaštvo nije dokazalo optužbe i da je "Šešelj sada slobodan čovek".
Italijanska agencija ANSA javlja da je "oslobođen srpski untranacionalista", podsećajući da je lider SRS bio optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.
Ruska agencija Tas javlja da je lider SRS oslobođen otpužbe za zločine protiv čovečnosti, a da je predsedavajući sudskog veća Antoneti rekao da dobrovoljci koji su se pridružili oružanim snagama preko SRS "nisu bili pod direktnom komandom Šešelja".
Bi-bi-si je kao udarni vest objavio da je Haški tribunal odlučio da lider SRS-a i srpski ultranacionalista nije kriv za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom balkanskih ratova 1990-ih.
Tribunal za ratne zločine u Hagu je saopštio da Šeselj ne snosi individualnu odgovornost za zločine, dodaje Bi-Bi-Si napominjući da je Šešelj negirao optužbe a da je u prvom regovanju rekao da je doneta jedina moguća presuda.
Dojče vele je među udranim vestima javlja da je sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo je lidera SRS Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice, dodajući da je Šešelj je od danas slobodan čovek.
Nemački radio podseća da je presuda još nepravosnažna i da Tužilaštvo Haškog tribunala ima pravo žalbe.
Radio Dojče vele i Radio Slobodna Evropa javljaju da je Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo lidera SRS Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice i da je Šešelj od danas, prema rečima sudije Antonetija, slobodan čovek.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Reagovanja iz sveta na presudu Šešelju

Izvor: RTS, 31.Mar.2016

Svetski mediji izvestili su pod oznakom "hitno" o današnjoj oslobađajućoj presudi Haškog tribunala za lidera SRS Vojislava Šešelja, navodeći da je Šešelj sada slobodan čovek. Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin čestitao je Šešelju oslobađajuću presudu u Haškom tribunalu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.