Svet traži pravi odgovor na virus Zika

Izvor: RTS, 02.Feb.2016, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet traži pravi odgovor na virus Zika

Virus Zika, koji prenose azijski tigrasti komarci, do sada je registrovan u 23 zemlje. Svetska zdravstvena organizacija, koja je proglasila međunarodnu vanrednu situaciju, upozorava da Afrika treba da se pripremi za moguću epidemiju. Stručnjaci ističu da ograničavanje putovanja ili trgovine u svetu nije odgovor na tu pretnju.
Poslednji put Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalno vanredno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanje 2014. zbog epidemije ebole. Tada su kritikovani jer su kasno reagovali. Stručnjake brine što se virus Zika ubrzano širi, uz razarajuće posledice. Procene su da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da se zarazi čak četiri miliona ljudi.

"Sada je najvažnije preuzeti preventivne mere i zaustaviti najezdu komaraca koji šire virus", ističe direktorka Svetske zdravstvene organizacije dr Margaret Čen.
Vlada Hondurasa je proglasila vanredno stanje. Tri i po hiljade ljudi je zaraženo virusom za manje od tri meseca. U Brazilu je zabeleženo više od četiri hiljade slučajeva mikrocefalije – rađaju se bebe sa umanjenom lobanjom i mozgom.
Iako eksperti tvrde da nema naučnih dokaza za to, vlade južnoameričkih država savetuju ženama da odlože majčinstvo.
"Virus izaziva veliku zabrinutost jer je nov, i njegovo ponašanje je nepredvidivo. Nemamo dovoljno podataka o tome kako virus utiče na trudnice i novorođenčad", navodi ekspert SZO Entoni Kostelo.
Prve slučajeve prijavili su Peru i Australija. Virus Zika izaziva simptome slične gripu i osipu, i tako je blag da ostaje neprimećen u 70 do 80 slučajeva. Ima li razloga za uzbunu kod nas.
"Građani Srbije treba samo da se upoznaju od strane lekara koji su rizici i naravno trudnice, koje su posebno ugrožene, da budu upoznate ako budu putovale u te krajeve i da se redovno javljaju svom lekaru ukoliko se vraćaju iz ovih krajeva zbog praćenja trudnoće", poručuje dr Miljana Grbić, predstavnica SZO u Srbiji.
Trenutno ne postoji lek ni prevencija izuzev izbegavanja ujeda komarca. Jedna francuska farmaceutska kompanija počela je istraživanja za proizvodnju vakcine protiv virusa Zika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.