Izvor: Blic, 15.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više samoubistava mladih Japanaca zbog gubitka posla

Ekonomska kriza i gubitak posla najveći su uzroci povećanja broja samoubistava među mladim Japancima, a rekordan broj žrtava su bili tridesetogodišnjaci, saopštila je danas policija.



Iako je broj mladih samoubica porastao, ukupan broj samoubistava u japanu je opao za 2,6 odsto, na 32.249 u 2008. godini.

Od 23.000 samoubica koje su navele motiv, broj onih koji su poručili da je to "nemogućnost dobijanja posla" porastao je za 40 odsto, a "gubitak posla" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za 20 odsto.

U godišnjem izveštaju policije, povećan je broj ljudi u 20-im i 30-im godinama koji su izvršili samoubistvo, od čega je više od polovine kao razlog navelo gubitak posla.

Broj samoubistva u uzrastu 30-39 godina porastao je za 1,7 odsto, na 4.850 ljudi, što je rekordno mnogo i dvostruko više nego 1991. godine.

Samoubistva su najčešća među muškarcima u pedesetim godinama - petinu ukupnog broja u Japanu.

Japan je po broju samoubistava u vrhu u svetu, a vlada je izdvojila 220 miliona dolara za programe za prevenciju samoubistva, među kojima za pomoć osoba sa depresijom i drugim psihičkim problemima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.