Izvor: B92, 05.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve suptilnija kontrola novinara"

Njujork -- Komitet za zaštitu novinara upozorio da slobodu štampe ugrožavaju i naoružane grupe i neke vlade.

Bilo da je reč o kontroli štampe u Rusiji ili restriktivnih prava u korišćenju interneta u Kini, CPJ navodi da su mnoge vlade sa otvorene represije prešle na suptilnije metode da bi zauzdale medije.

Iako su novinari zaštićeni međunarodnim pravom, ta zaštita sve više postaje mrtvo slovo na papiru, dok istovremeno čak i zvaničnici SAD konvencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Ženeve ocenjuju kao staromodne, navodi se u izveštaju CPJ.

Komitet je, pored ostalih, kritikovao predsednika Venecuele Uga Čaveza i predsednika Rusije Vladimira Putina i navodi da oni spadaju u generaciju političara čije su metode izuzetno sofisticirane jer su stvorili pravni okvir za kontrolu i cenzuru medija.

"Naravno, i dalje su tu zemlje koje se oslanjaju na brutalnu silu, kao što su Kuba i Eritreja, gde su u zatvorima na desetine novinara. Ipak, umesto očigledne represije, i te vlade sve više koriste suptilnije metode", ocenjuje se u izveštaju.

Analitičari CPJ upozoravaju i na sračunatu ravnodušnost prema sudbini novinara i podsećaju da u 85 odsto slučajeva ubistva novinara u poslednjih 15 godina ubice nikada nisu otkrivene, niti izvedene pred sud. To za posledicu ima rastuću samocenzuru među novinarima, navodi CPJ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.