Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve opcije Vladimira Putina

Sve opcije Vladimira Putina

Najava ruskog predsednika Vladimira Putina da se po isteku drugog mandata neće ponovo kandidovati, ali da će zadržati uticaj u političkom životu, pokrenula je spekulacije o tome da li će on vući konce iza scene.

Putinova najava potvrdila je tvrdnje poznavalaca prilika u Kremlju da je 54-godišnji predsednik premlad i previše moćan da bi jednostavno otišao u penziju. Putin bi tako mogao da iz senke upravlja državom, po ugledu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kineskog komunističkog lidera Deng Ksjaopinga. Upućeni tvrde da Putin ima nekoliko načina za zadrži uticaj u političkom životu. Prvi je da bude izabran na neko od uticajnih mesta u administraciji, kao što je, recimo, mesto predsednika Ustavnog suda, koji ima suprematiju nad Kremljom. Druga mogućnost je da Putin dođe na čelo najveće partije u parlamentu. Treću opciju predstavlja izbor za premijera, koji u sadašnjem predsedničkom sistemu nema velika ovlašćenja, ali bi moglo da dođe do ustavnih izmena koje bi premijera izbacile u prvi plan. Četvrta opcija jeste da Putin da svu slobodu svom nasledniku u vođenju zemlje, ali da najvažnije odluke on donosi iz senke.

Osim političkog uticaja, Putin bi mogao da zadrži i veliki uticaj u biznisu. U ovoj oblasti najpopularnija verzija predviđa da će Putin postati predsednik borda direktora 'Gasproma'. Ima i onih koji smatraju da bi Putin mogao da postane predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, s obzirom na to da će naredni izbori za MOK biti održani 2009.

A. P. - J. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.