Izvor: RTS, 27.Maj.2022, 08:44

Svaki treći Brazilac u riziku od gladi

Rizik od gladi u Brazilu je veći nego ikada pre, pošto je procenat ljudi koji nisu mogli da priušte hranu sebi ili svojoj porodici u nekom momentu tokom 12 meseci porastao na rekordnih 36 odsto u 2021. godini, sa 30 procenata u 2019, rezultati su novog istraživanja Galupove svetske ankete (FGV).
I dok u 2021. godini 36 odsto Brazilaca nije moglo sebi da obezbedi hranu, taj procenat je dve godine ranije iznosio 30 odsto.

Ovo je prvi put da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Brazil, koji je najveći proizvođač hrane u Latinskoj Americi, na ovom polju premašio svetski prosek, pokazuju Galupovi rezultati koje je objavila Fondacija "Žetulio Vargas", brazilska akademska institucija.
"Cene hrane su naglo porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu. Situacija je zabrinjavajuća", rekao je ekonomista Marselo Neri, direktor Centra za društvene politike FGV-a i autor studije.
Prehrambena nesigurnost među 20 posto najsiromašnijih stanovnika u Brazilu porasla je tokom pandemije na 75 posto u 2021. sa nivoa od 53 procenta u 2019, približavajući se stopi Zimbabvea, koji ima najviši nivo prehrambene nesigurnosti u svetu od 80 odsto.
Neri kaže da su to najviši nivoi ikad zabeleženi u datoteci FGV-a.
U studiji se takođe navodi da je rodni jaz u pogledu nesigurnosti hrane bio u 2021. šest puta veći u Brazilu od globalnog proseka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.