Izvor: Politika, 25.Nov.2013, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci odbacili ograničavanje plata šefova

Švajcarski birači rekli su „ne” zakonskoj inicijativi „1:12” koja je predviđala da se mesečne plate direktora i poslovođa tamošnjih preduzeća ograniče na visinu godišnje plate najmanje plaćenog zaposlenog u njihovoj kompaniji. Na jučerašnjem referendumu je 65,3 odsto birača osujetilo rezultat koji bi, prema pisanju švajcarskih medija, predstavljao svetsku senzaciju.

Da je inicijativa usvojena, Švajcarska bi postala prva zapadna demokratija u kojoj se zakonom regulišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << visine plata – po ugledu na praksu u državama istočne Evrope u vreme komunizma.

Dvotrećinsko odbijanje Švajcaraca da usvoje inicijativu nije bilo neočekivan. Istraživači javnog mnenja su na osnovu ispitivanja javnog mnjenja predskazali ishod glasanja. Zanimljivo je, međutim, da su rezultati anketa početkom novembra ukazivali na suprotan ishod. Očekivalo se da će preko 60 odsto Švajcaraca prihvatiti inicijativu.

Pristalice i protivnici inicijative složni su u oceni da je na radikalnu promenu raspoloženja među biračima uticala kampanja industrijalaca i privrednika koji su iskoristili sva legitimna, ali i nedozvoljena sredstva – zaposleni su dobijali preteća pisma, prećeno im je i u razgovorima „u četiri oka” – ne bi li ubedili birače da će se suočiti sa gubitkom radnog mesta i ekonomskom krizom, ukoliko inicijativa bude usvojena.

Socijaldemokratski poslanik u Bernu Sedrik Vermut, nazvan „kreatorom socijalne politike te stranke”, izjavio je posle referenduma da Švajcarska, ipak, skreće ulevo, da je sve bliže ostvarenju socijalne pravičnosti. 

Sledeći korak ka cilju mogao bi da usledi u aprilu iduće godine, na referendumu o zakonom propisanoj minimalnoj plati, u iznosu od 4.000 franaka (3.250 evra).

„Strah od reakcije zaposlenih je evidentan”, tvrdi šef Mladih socijalista u Socijaldemokratskoj partiji Danijel Rot. Kao dokaz navodi inicijativu maloprodajnog koncerna „Lidl” koji plakatira da njegovi službenici već sada premašuju željeni „minimalac”.

M. Kazimirović

objavljeno: 25.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.