Surov život dece i žena u Islamskoj državi

Izvor: RTS, 13.Jan.2016, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surov život dece i žena u Islamskoj državi

Holandske tajne službe strahuju da možda čak sedamdesetoro holandske dece raste među džihadistima takozvane Islamske države i upozoravaju u najnovijem izveštaju na surov život u tom totalitarnom režimu.
Obaveštajna i bezbednosna služba Holandskog ministarstva unutrašnjih poslova (AIVD) objavila je u utorak izveštaj pod nazivom "Život u Islamskoj državi, razotkrivanje mita" u pokušaju da predstavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << porodicama, policiji i humanitarnim radnicima teškoće i opasnosti sa kojima su suočeni oni koji putuju u Irak i Siriju.

Izveštaj daje sliku surovog života u režimu kome je "nasilje inherentno", gde se novi regruti danima ispituju kako bi se utvrdilo da nisu špijuni, a deca svakodnevno vode da gledaju pogubljenja onih koje su strogi šerijatski sudovi osudili na smrt, prenosi AFP.
Hiljade stranih boraca iz zapadne Evrope i zemalja Zaliva prišle su redovima Islamske država u protekle dve godine, želeći da podrže stvaranje islamskog kalifata u Iraku, Siriji i dalje, što je proklamovani cilj Islamske države.
Među njima ima oko 200 državljana Holandije, uključujući i žene. Od sedamdesetoro dece koja, kako se strahuje, sada žive među džihadistima, jedna trećina je rođena bilo u Iraku bilo u Siriji, dok su ostale tamo odveli njihovi roditelji, navodi se u izveštaju.
Propaganda koju širi Islamska država "prikazuje idilični život u kalifatu koji jednostavno ne odgovara stvarnosti," upozorile su holandske službe u saopštenju.
"Obaveštajni podaci pokazuju da su uslovi života zaista strašni. Od trenutka kada novi regruti stignu u štab Islamske države, poput uporišta u Raki na severu Iraka, muškarci i žene bivaju razdvojeni", stoji u izveštaju.
Žene koje od devete godine moraju da nose zar preko lica, imaju jednu jedinu funkciju u Islamskoj državi, a to je "da imaju koliko god mogu dece i to što je brže moguće", navedeno je u izveštaju.
Neudate žene se drže u kući i dozvoljeno im je da izlaze jednom nedeljno dok ih ne udaju.
Deca idu u školu kada napune šest godina i tamo uče engleski i arapski, ali imaju i časove iz "doktrine Islamske države i tačne interpretacije i primene džihada".
"Za decu u područjima pod kontrolom Islamske države život je pun smrti i razaranja", navodi se u izveštaju, koji će, kako se nadaju obaveštajci, odvratiti ljude od odlaska u redove Islamske države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.