Supruga Luškova najbogatija u Rusijii

Izvor: Blic, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Supruga Luškova najbogatija u Rusijii

U okolini Moskve nalazi se imanje s pašnjacima i pčelinjim košnicama, koje je toliko ogromno da je jedan gost iz Nemačke, ništa manje nego predsednik jedne pokrajine, morao da primeti: „Svaka čast, tako znači kod vas u Moskvi živi gradonačelnik!" Iako je imanje iznajmljeno i služi kao sedište porodici Jurija Luškova, gradonačelnik i njegova supruga Jelena Baturina (44), ako je verovati podacima objavljenim u ruskom izdanju magazina „Forbs", mogli bi odmah sebi da priušte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kupovinu nekoliko stotina ovakvih imanja.

Zbog naslova uništeno izdanje „Forbsa"

Kada je u decembarskom izdanju ruskog „Forbsa" na naslovnoj strani objavljen zbunjujući naslov ona se pobrinula da celokupno izdanje bude uništeno, a glavni urednik Maksim Kašulinski je dobio otkaz. U objavljenom tekstu ova bogata poslovna žena pričala je o svojim poslovima vrednim milijarde. Na naslovnoj strani je, međutim, pored njene fotorgrafije stajao natpis: "Meni je zaštita zagarantovana". Citat je bio zaista zbunjujući, pošto je ona zapravo rekla: "Meni, kao i svakom drugom investitoru, zagarantovana je zaštita prava." Mala razlika, naročito ako ste gradonačelnikova supruga.

Dok je Luškov za 12 godina, koliko se nalazi na funkciji, uspeo da pretvori sivi grad Moskvu u bleštavu metropolu koja guta 80 odsto ruskog kapitala, Jelena Baturina vodi brigu o porodičnim finansijama.

Majka dve devojčice Olje i Aljone i predsednica ruskog konjičkog društva, prva je i jedina milijarderka u Rusiji. Njeno privatno bogatstvo procenjuje se na 1,1 milijardi dolara i ona na „Forbsovoj" rang-listi zauzima 35. mesto ispred magnata iz oblasti naftne i metalurške industrije.

U mreži „Inteko"

U porodičnom vlasništvu nalazi se koncern „Inteko", sastavljen od tridesetak preduzeća, koja su prošle godine ostvarila promet od oko 500 miliona dolara. „Inteko" je proširio mrežu daleko izvan granica grada. Četiri cementare i građevinsko preduzeće DSK-3 doneli su joj titulu carice nekretnina: od 4,5 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, koliko će ove godine biti izgrađeno u Moskvi, jedan milion kvadratnih metara izgradiće Baturina. Osim toga, ona poseduje najveću fabriku plastike u Rusiji, u kojoj se proizvodi posuđe za jednokratnu upotrebu, kao i plastična sedišta za stadione.

Putin kao gost

Koncernu „Inteko" pripadaju i hoteli u ruskom letovalištu Soči, gde se odmara i ruski predsednik Vladimir Putin. Sedamdeset dve hiljade hektara obradivog zemljišta, jedna ergela, jedna fabrika za proizvodnju slatkog mleka, kao i jedna trgovinska kuća i Ruska banka za nekretnine zaokružuju imperiju Jelene Baturine.

„Inteko" učestvuje u najvećim građevinskim projektima, poput „Grand-Parka" na Hodinki ili stambeni kompleks površine 500.000 kvadratnih metara u delu grada Tekstilščiki. Veština investitora je u tome da dobiju placeve za izgradnju, a s obzirom da svaki kvadratni metar u Moskvi pripada gradskim vlastima, Baturina je prilikom dodeljivanja građevinskih površina bila izuzetno srećne ruke. Uprkos tome, ona odavno više nije samo gradonačelnikova supruga. Ona je ušla u biznis i sa strukturama koje prevazilaze okvire grada, kao što su ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo građevine. Konkurenti opisuju Baturinu kao pametnu i energičnu i kao osobu koja je i te kako sposobna da „sama odgovara za sebe".

Tajna služba nije našla ništa

To što je gradonačelnikova supruga nije joj donosilo samo koristi. Godine 1999. njene poslovne prostorije su pretražili pripadnici obaveštajne službe FSB. Akcija je očigledno bila uperena protiv Luškova, koji je tada bio u sukobu sa predsednikom Borisom Jeljcinom i njegovim imenovanim naslednikom Vladimirom Putinom. U međuvremenu je sa Putinom izgladio odnose.

Baturina i Luškov su se upoznali 1987, u vreme kada je Sovjetskim Savezom vladao Mihail Gorbačov i kada su počele da niču prve privatne firme, iz kojih su se razvile današnje basnoslovno vredne kompanije. Jelena Baturina očekuje da će se njen kapital narednih godina višestruko povećati. „Novac zarađen širom Rusije s vremenom mora da se slije u Moskvu", kaže ona. „U pokrajinama ima veoma malo mesta koja pružaju toliko povoljne uslove za investiranje kapitala."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.