Sukobi Kurda i policije širom Turske

Izvor: Blic, 15.Feb.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi Kurda i policije širom Turske

ANKARA - Turska policija i kurdski demonstranti sukobili su se danas u 12 gradova širom Turske na protestima povodom 12. godišnjice hapšenja lidera zabranjene Radničke partije Kudistana (PKK) Abdulaha Odžalana.

Kako su prenele turske agencije Anadolija i Dogan, demonstranti su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policiju koja je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Najmanje 30 ljudi je uhapšeno tokom protesta zbog Odžalanovog utamničenja. Odžalan je uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Keniji 15. februara 1999. godine i izručen Turskoj gde je osuđen na smrt zbog izdaje, a kazna je zatim preinačena u doživotnu robiju.

PKK, koja se od 1984. godine bori za autonomiju Kurda u Turskoj, u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama se smatra terorističkom organizacijom.

Povezane vesti: Demonstranti se sukobili sa policijom u Kopenhagenu U Jemenu privedeno više od 50 demonstranata Turska policija rasterala kurdske demonstrante suzavcem Grčka: Sukob desničara i policije tokom protesta imigranata Sukob policije i demonstranata na ulicama Dijarbakira

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.