Izvor: B92, 22.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob vojske i pobunjenika u Maliju

Bamako -- U napadu pobunjenih Tuarega na vojni kamp na severoistoku Malija, 17 pobunjenika i 15 vojnika je poginulo, saopštila je Vlada Malija.

U saopštenju Ministarstva odbrane, navodi se da je "naoružana banda" preko noći napala kamp u Abebari, 150 kilometara od Kidala. Vlada Malija optužuje pobunjenike da žele da preuzmu kontrolu nad pograničnim putevima na severu zemlje, kojima se obavlja šverc oružja i droge.

Predstavnici vojske kažu da je u ovom napadu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se dogodio prošle noći, Tuarega bilo dva do tri puta više nego obično i da se sumnja da je napad organizovala koalicija svih pobunjenika iz te regije.

Isti izvori su dodali da je moguće da su se Tuarezima Malija, u ovom "do sada najkrvavijem napadu, koji predstavlja ozbiljnu eskalaciju na severu zemlje", verovatno pridružili nomadski borci iz susednog Nigera.

Početkom aprila 2008, Vlada Malija i pobunjenici Tuarega postigli su primirje, ali su Tuarezi od tada izvršili nekoliko napada na vojsku koja se nije povukla iz ogranične zone, ne verujući Tuarezima da će poštovati dogovor.

Tuarezi, kojima je priznata nezavisnost, u Maliju su izveli niz pobunjeničkih akcija tokom 1960-ih i 1990-ih, a u Nigeru tokom 1990-ih, zahtevajući više autonomije od vlada obeju zemalja.

Tuarezi pobunjenici Malija i pokret Niger Pravda, koji predvode Tuarezi, do sada su negirali bilo kakvu formalnu alijansu.

Vlade Malija i Nigera, međutim, smatraju da ove dve grupe ponekad deluju zajedno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.