Izvor: B92, 24.Avg.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje zbog nemira u Sinđangu

Peking -- Više od 200 osoba biće ove nedelje izvedeno pred sud zbog učešća u nemirima početkom jula u Sinđangu, na severozapadu Kine, piše "Čajna dejli".

Ovaj kineski dnevnik na engleskom jeziku navodi da će suđenje početi u sudu u Urumćiju, glavnom gradu te velike pogranične oblasti prema centralnoj Aziji. U neredima je poginulo 197 osoba, većinom Kineza (Han), koje su napali Ujguri, manjinska zajednica u Sinđangu, dodaje list.

Optuženi se terete za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << različita krivična dela, od remećenja javnog reda do ubistva. Ako neko od njih bude proglašen krivim za ubistvo, mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu.

Prema dosadašnjim zvaničnim podacima, zbog učešća u neredima uhapšene su 83 osobe.

List "Čajna dejli" nije naveo koliko je Ujgura obuhvaćeno optužnicom. List je objavio da će u suđenju učestvovati 170 ujgurskih advokata i 20 kineskih.

U autonomnom regionu Sinđang, pored Hana, živi oko 8,3 miliona Ujgura, koji su muslimani i imaju svoj jezik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje suđenje za nerede u Sinđangu

Izvor: NaDlanu.com, 24.Avg.2009

PEKING, 24. avgusta 2009. (Beta-AFP) - Više od 200 osoba biće ove nedelje izvedeno pred sud zbog učešća u nemirima početkom jula u Sinđangu, na severozapadu Kine, piše danas kineski dnevnik na engleskom jeziku Čajna dejli (Ćina Daily). Suđenje će početi u sudu u Urumćiju, glavnom gradu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.