Suđenje Poljskoj katoličkoj crkvi

Izvor: B92, 25.Mar.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Poljskoj katoličkoj crkvi

Varšava -- U Poljskoj se sprema prvo suđenje Poljskoj katoličkoj crkvi da isplati odštetu žrtvama sveštenika pedofila.

Radi se o slučaju sveštenika osuđenog na dve godine zatvora zbog seksualnog napastvovanja tada 12-godišnjeg ministranta.

"Uništio mi je život. Tražio sam pomoć u školi od nastavnika i direktorke, a to što je u meni ostavilo najviše gorčine, rekao sam i majci. Ali niko nije hteo da mi poveruje ni da podriva autoritet sveštenika", kazao je 24-godišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marćin K.

Žrtava sveštenika Zbignjeva R., koji je bio na čelu jedne od parohija blizu Kolobžega, na severozapadu Poljske, bilo je više i javili su se na poziv advokata kada je Marćin K. kao dvadesetogodišnjak rešio da svog silovatelja tuži, ali samo jedan od momaka je pristao da svedoči na sudu.

Međutim, i to je bilo dovoljno da pedofil u mantiji bude pravosnažno osuđen na zatvor, a sudija je upozorio Marćina K. da ima pravo da u građanskoj parnici traži i novčano obeštećenje.

"Tužen ne treba da bude osuđeni sveštenik, već kurija koja je mogla da spreči pedofila, a nije učinila ništa", objasnio je mladić danas za poljski Radio TOKFM zašto tuži crkvu, a ne samog zločinca.

"Ako se tokom suđenja pokaže da je parohija zanemarila svoje obaveze, sveštenik pedofil bi odgovarao krivično, a parohija ili dijaceza u građanskoj parnici novčano", kazao je o šansama mladog Poljaka u suđenju bez presedana u Poljskoj pravnik Marijan Filar.

Episkopat Poljske katoličke crkve nakon nekoliko slučajeva kada su njeni sveštenici poslednjih godina optuženi za seksualno napastvovanje dece odbio je tumačenje da bi crkva trebalo da plaća obeštećenje kao što je činila u SAD.

"Crkva ne može da ima materijalne obaveze. U takvim slučajevima šaljemo ih da odštetu traže od krivca", kazao je nadbiskup Juzef Mihalik pre godinu dana kada je Poljska katolička crkva zvanično proglasila nultu toleranciju prema pedofilima u mantijama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Suđenje katoličkoj crkvi u Poljskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Mar.2013

U Poljskoj se sprema prvo suđenje Poljskoj katoličkoj crkvi da isplati odštetu žrtvama sveštenika pedofila. Radi se o slučaju sveštenika osuđenog na dve godine zatvora zbog seksualnog napastvovanja tada 12-godišnjeg ministranta. "Uništio mi je život. Tražio sam pomoć u školi od nastavnika...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.