Izvor: B92, 22.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudan: 24 žrtve plemenskih sukoba

Džuba -- U sukobima suparničkih plemenskih zajednica na jugu Sudana ubijene su najmanje 24 osobe, saopštila je sudanska vojska.

Naoružani pripadnici Dinka Rut, dela najveće plemenske zajednice Dinka, na jugu zemlje napali su danas naselje koje su zaposeli pripadnici plemenske zajednice Nuer Tiang, potvrdio je portparol Južne vojske Kuol Diem Kuol za agenciju Rojters.

"Na strani zajednice Nuer ubijeno je 15 i ranjeno još 16 ljudi. Još nemamo podatke o gubicma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među pripadnicima zajednice Dinka", rekao je Kuol.

Ostale agencije navode da su u tim sukobima ubijene najmanje 24 osobe.

Kuol je naveo da, za sada, nije jasno šta je dovelo do sukoba dve plemenske zajednice u naselju Fangak i da je moguće da se radilo o "razlikama među plemenskim zajednicama".

Agencija Rojters podseća da takvi sukobi "pale" jug Sudana godinama, usled sporova oko stoke ili se radi o osvetničkim napadima, ali veliki broj žrtava u nedavnim sukobima u kojima su mete bili i žene i deca, izazvale su optužbe u političko mešanje.

Gotovo 2 500 ljudi je ubijeno u međuplemenskim trvenjima od početka prošle godine, pretežno u nestabilnoj sudanskoj državi Džonglej, što je, prema oceni analitičara, pretnja po bezbednost u toj afričkoj državi pred prestojeće predsedničke i parlamentarne izbore u aprilu ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.