Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud potvrdio smrtnu kaznu za Sadama

Sud potvrdio smrtnu kaznu za Sadama

Irački vrhovni sud je potvrdio juče presudu po kojoj Sadam Husein treba da bude obešen zbog zločina protiv čovečnosti, izjavio je irački savetnik za nacionalnu bezbednost Movafak al Rubai.

Prema važećem statutu Vrhovnog suda, smrtna kazna mora da bude izvršena tokom narednih 30 dana.

Bivši irački vođa i dvojica njegovih pomoćnika osuđeni su u novembru na smrtne kazne zbog zločina protiv čovečnosti zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ubistva 148 šiita u gradu Dudžailu, u kome je 1982. na Sadama Huseina izvršen atentat.

Sadamov polubrat Barzan al Takriti i bivši sudija Avad al Bander takođe su osuđeni na smrt zbog učešća u ubistvu, mučenju i deportovanju stotina ljudi iz Dudžaila. U prvi mah nije precizirano da li je Vrhovni sud potvrdio i njihove presude. U izveštaju organizacije 'Hjuman rajts voča', koji je objavljen prošlog meseca, tvrdi se da presuda nije validna pošto je tokom suđenja napravljeno tako mnogo propusta da ono nije moglo da bude pravično.

CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.