Izvor: Blic, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud nam poručuje da osvetimo braću

Sud nam poručuje da osvetimo braću

- Video sam da nešto nije na dobro. Sudija Mišić je sav drhtao, a onda je, izvinjavajući se i udvarajući se istovremeno ubicama i nama, pročitao presudu. Jedva sam se zadržao na nogama... Ne znam šta me je više stiskalo, da li u grudima, da li u nogama. Četiri godine sam gledao ubice moga brata kako se smejulje, cerekaju. Slušao sam njihove advokate kako ismevaju grobove ubijenih i pitao se postoji li u ovoj državi etika, čast i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poštenje - kaže za 'Blic' Veselin Osmajlić, brat Zvonka Osmajlića, ubijenog na Ibarskoj magistrali.

- Njih 12 na klupama video sam onako jadne, pomislim: 'Mrtvi se prevrću u grobu ako vide od koje su ruke ubijeni'. Pa, te ubice bi Zvonko, Vučko, Vesko progutali da ih nisu kukavice ubile iz zasede. Iz zasede može da te ubije i dete - nastavlja Osmajlić.

Zvonko je bio sportista, reprezentativac u džudou i sumo-rvanju, prvi sportista koji je posle sankcija dobio vizu da učestvuje na Olimpijadi u Australiji.

- Nije otišao, sprečila ga je smrt. Slušam kako se sudija izvinjava, čas njima zbog presude, čas nama što ćemo ih već sutra sresti na ulici. Da li da preuzmem pravdu u svoje ruke? Slušam sudiju u objašnjenju kako tumači zakon kako mu gde odgovara, čas stari, čas novi. Marković je organizator ubistva, a ispada pomagač, pola kazne je odležao, zbog dobrog vladanja sutra ću ga sresti na ulici. Pitam se kako bi izgledao taj naš susret na slobodi. Ako nemaš zakon, sudstvo, pravdu, kao što je mi nemamo, mora da postoji nešto drugo. Daj da ubijamo i da idemo da odgovaramo, da osvetimo braću. Za 15 godina smo na slobodi. Presuda nam poručuje: 'Možda bi to trebalo uraditi'.

Uveče sam se zatvorio u sobu. Celu noć nisam spavao. Te misli... On u farmerkama, sportskoj majici, smeši se. Uvek se smešio. Dolazi s posla i nešto se šali... Steže me za ruku malo jače, po njegovom običaju. Snažan je... Mi kao deca... Nosimo sa ocem seno. Gurne me i padne plast sena... Otac se naljuti, a Zvonko se nasmeje, kaže ocu: 'Đuzo, šta to radiš'. I on se i sam nasmeje...

Prošla je ta noć, prijatelji pokušavaju da me uteše. Znaju da nisam ni tražio smrtnu kaznu za ubistvo brata, ali nema mi utehe. Moj brat je ubijen da bi neko odležao tri i po godine. Za četiri ubistva 15 godina.

Ubice i pomagači su za ubistvo već dobili ogroman novac. Oni i njihove porodice od tog novca i danas žive. Već sutra ćete videti Markovića na slobodi u njegovoj vili kod Zvezdinog stadiona. I svi ostali uživaće u svom novcu zarađenom ubistvima za račun Miloševića. Počinioce zločina su nagradili za ubistvo na Ibarskoj magistrali. Plašim se, tako će proći i suđenje za Đinđića i Stambolića. Koristili su stari i novi zakon kako im je neko diktirao. Iza presude stoje Koštunica, Jočić i Stojković. Zašto nikada nisu objasnili o čemu su Bulatović i Jočić pričali sa Legijom odmah kada se predao i zašto se baš Legija predao kada je mogao bolje da se skriva od Budale? - pita Veselin Osmajlić. Tanja Nikolić Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.