Izvor: Blic, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Su Ki se sastala sa zvaničnicima Burme

Burmanski prodemokratski lider Ang San Su Ki je, prema izveštajima, napustila svoj dom u Mjanmaru, gde se poslednjih 12 godina nalazila u kućnom pritvoru, kako bi se sastala sa zvaničnicima vlade, prenose svetski mediji.

Tri automobila su došla po nju i odvezla je na razgovore sa novopostavljenim ministrom za veze Angom Kijem, saopštio je diplomata koji nije želeo da mu se navodi ime. Prema poslednjim izveštajima zvaničnih medija Su Ki je provela nešto više od sat vremena u razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa ministrom.

Penzionisani general Ang Ki postavljen je na funkciju 8. oktobra, kako bi vodio razgovore sa Su Ki. Hunta je izrazila nadu da će uspeti putem ovih razgovora da izgladi odnose sa liderkom Nacionalne lige za demokratiju.

Razgovor je predložio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Ibrahim Gambari tokom svoje posete Mjanmaru početkom meseca, piše list "Nju lajt of Mjanmar" i dodaje da je hunta prihvatila ovu ideju iz poštovanja prema Gambariju, koji je u dobrim odnosima sa dobitnicom Nobelove nagrade za mir.

Još nije poznato koji će tačno biti zadatak Ang Kija, ali se pretpostavlja da će on koordinirati kontakte Su Ki i sa režimom i sa Ujedinjenim nacijama, koje su zahtevale da se pomere sa mrtve tačke odnosi između zagovornika demokratije i vojne hunte, koja je na vlasti od 1962. godine.

Ang Ki ima kod stranih diplomata i zvaničnika UN reputaciju čoveka koji je razuman i relativno dobar za saradnju, za razliku od vrhovnih vođa mjanmarske hunte, koji su veoma podozrivi prema svima koji dolaze spolja. On je već imao delikatan zadatak da sarađuje sa Međunarodnom organizacijom za rad, koja je optužila huntu za uvođenje prisilnog rada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.