Studije: Hormon rasta značajan u borbi protiv kovida-19?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2021, 03:13

Studije: Hormon rasta značajan u borbi protiv kovida-19?

Američki nacionalni centar za biotehnološke informacije iz savezne države Merilend naveo je da se na osnovu analiza nekoliko studija može izvesti zaključak o pozitivnom uticaju hormona rasta (GH) na imuni sistem, pa i u borbi protiv kovida-19.

Kako navodi ova institucija na svom sajtu, studije su pokazale da endokrini i neuroendokrini sistemi u velikoj meri utiču na imuni sistem.

"Hormon rasta ima važnu ulogu u razvoju imunog sistema i može da poveća rast grudne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (timusne) žlezde koja je odgovorna za stvaranje imunih ćelija poznatijih kao T ćelije, koje su posrednik ćelijskog imuniteta", navodi se u tekstu.

Centar navodi da su kliničke studije pokazale značajnu ulogu hormona rasta u regulisanju imuniteta, da rapidno stimuliše povećanje T i B ćelija i formaciju imunoglobulina, kao i da može da ima uticaj i na citokinski odgovor.

Navodi se i da je jedna studija iz 2012. godine pokazala da su niži nivou cirkulacije nivoa hormona IGF1 (polipeptidni hormon, sintetiše se u jetri pod uticajem hormona rasta) povezani sa incidencijom i smrtnošću od respiratorne insuficijencije, (odnosno, akutnog plućnog edema).

U tekstu se dodaje da hormon rasta i IGF1 mogu da zaštite domaćina od smrtonosne bakterijske infekcije takođe.

Ranije studije su pokazale da osoba, čak iako je negativna na antitela na kovid-19 (antitela lgG klase), ali pozitivna na T ćelije, može efikasno da se izbori sa opasnim virusom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.