Student ubijen u sukobu Kurda i policije

Izvor: Blic, Tanjug, 06.Dec.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Student ubijen u sukobu Kurda i policije

Jedan student je ubijen danas u sukobima izmedju policije i demonstranata u većinski kurdskom gradu Dijarbakiruna jugoistoku Turske, uoči sudskog procesa čiji bi ishod mogao da bude ukidanje prokurdske Partije demokratskog društva (DTP).

Na ulice najvećeg grada u tom delu Turske, izašlo je nekoliko hiljada Kurda, koji su bacali kamenice na pripadnike snaga bezbednosti i sedište vladajuće Partije pravde i napretka (AKP). Za sada nije jasno pod kojim se okolnostima dogodilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ubistvo studenta, niti ko je pucao na njega, objavili su izvori iz policije.

Demonstracije su održane i u nekoliku susednih gradova - Sirtu, Mardinu, Batmanu i Hakari, preneo je Rojters.

Ustavni sud Turske razmatraće 8. decembra zahtev za ukidanje DTP, koja ima 21 poslanika u parlamentu, Medjlisu sa 544 mesta, posle optužbi da je ta stranka povezana sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Ovaj slučaj preti da ponovo pokrene etnicke napetosti u regionu u kojem je, od 1984. poginulo oko 40.000 ljudi, u nasilju pokrenutom kada su pripadnici PKK uzeli oružje u pokušaju da ponovo zauzmu oblasti na jugoistoku Turske.

Nasilje se poslednjih meseci smirilo, jer je turska vlada objavila da će se zalagati za prava Kurda, najbrojnije manjine u toj zemlji.

Sve prokurdske stranke, osim DTP, prethodno su zabranjene na sličnim sudskim procesima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.